Osmani najavila nova priznanja Kosova

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je najavila „dobre vesti za Kosovo“ u pogledu novih priznanja. Ona je rekla da postoje zemlje od kojih se očekuje da uskoro preduzmu korake u tom pravcu, ne precizirajući o kome se radi.

„U stvari, ova godina je počela nizom dobrih vesti za Kosovo, od ukidanja viznog režima do potvrde zahteva Stejt departmenta za kupovinu odbrambenih sistema naoružanja. Za mnogo posla koji intenzivno radimo, rezultati se vide tek kasnije. Uspešno smo izgradili nove saveze sa državama za koje se očekuje da uskoro donesu odluku o priznanju“, rekla je Osmani.

Ona je govorila je i o integracionim procesima Kosova, rekavši da je aplikacija za članstvo u Savetu Evrope (SE) „na dobrom putu“ i ​​da su preduzeti koraci sa državama članicama u tom pravcu. Dodala je kako, uzevši u obzir izazove sa kojima se Kosovo suočava, celom regionu članstvo u NATO mora ostati prioritet broj jedan.

„Naša aplikacija za članstvo u Savetu Evrope je na dobrom putu jer sada, kao rezultat posla koji smo uradili sa državama članicama, prva faza ka članstvu je prošla uspešno, a sada će se prijava procesuirati u Parlamentarnoj skupštini SE, pre odlaska na konačno glasanje o članstvu u Komitetu ministara. Štaviše, podnošenje zahteva Kosova za članstvo u EU ističe našu nepokolebljivu posvećenost integraciji i našoj evropskoj budućnosti. Mi naporno radimo sa državama članicama da idemo napred u tom pravcu. S obzirom na bezbednosne izazove sa kojima se suočava Kosovo i ceo naš region, uveren sam da bi naše članstvo u NATO trebalo da bude prioritet broj jedan. Naše težnje za članstvom u najmoćnijoj vojnoj alijansi su uspostavljene na osnovu naše posvećenosti regionalnoj i globalnoj bezbednosti i stabilnosti i radimo sa našim saveznicima u NATO-u da preduzmemo odlučne korake i u tom pravcu“, rekla je Osmanijeva.

Ona je ponovo komentarisala i o mere koje je Kosovu uvela Evropska unija i ponovila da su one „nepravedne“.

„Što se tiče mera EU, Kosovo se, nažalost, i dalje suočava sa nepravednim i nesrazmernim merama koje direktno utiču na interese njegovih građana. Takav neravnopravan tretman strana je udar na kredibilitet procesa dijaloga. U ovom periodu, svakodnevno sam u kontaktu sa državama članicama i rukovodstvom EU kako bi postojala inicijativa da se mere što pre uklone“, rekla je Vjosa Osmani.

Dodala je i da je „većina lidera EU za ukidanje ovih mera“.

„Moram da napomenem da je većina lidera EU koje sam srela već za ukidanje mera. S druge strane, razlozi zbog kojih su mere izrečene, ma koliko nepravedne, više ne postoje. Kosovo je preduzelo sve mere za deeskalaciju situacije i stvoreni su uslovi za nove izbore u opštinama na severu, tako da EU treba hitno da ukloni te mere“, zaključila je Osmani.

Izvor :
Kim, Reporteri