Osmani: Kosovo da ima svoj predlog statuta ZSO, da ne razmatra Vučićev

Kosovska predsednica Vjosa Osmani izjavila je da Kosovo mora da ima svoj nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) koji je po njenim rečima, usklađen sa Ustavom Kosova, odlukom Ustavnog suda iz 2015. godine i stavom SAD o ZSO.

Osmani je ocenila da Kosovo „ne sme da dozvoli“ da nacrt Upravljačkog tima za ZSO postane osnova za pregovore sa Beogradom jer se po njenim rečima, radi o „Vučićevom“ nacrtu.

„Očekujem će Republika Kosovo imati svoj nacrt koji je u potpunosti u skladu sa Ustavom, odlukom Ustavnog suda iz 2015. godine i sa pisanim stavom SAD. Moramo da obezbedimo da to ne utiče na teritorijalni integritet države“, rekla je Osmani na obeležavanju 24. godišnjice ubistva više od 120 civila u selu Studime kod Vučitrna.

Dodala je da je pitanje nasilno nestalih prva tačka dnevnog reda današnjeg sastanka premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Briselu.

„To je važan korak u dijalogu koji će naterati Srbiju da otvori arhive u kojima se nalaze svedočenja o nestanku više od 1.600 osoba tokom poslednjeg rata na Kosovu“, rekla je Osmani.

Izvor :
Beta