Osmani: Ispunili smo kriterijume za vize

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je pred početak samita u Briselu u izjavi novinarima navela da se nada postizanju sporazuma o liberalizaciji viznog režima za Kosovo, iako „ne želi da povećava očekivanja“.

„Svakako se nadam. Ne želim da povećavam očekivanja, jer ovaj proces više nije u našim rukama. Kosovo je ispunilo sve kriterijume u vezi sa liberalizacijom viza od pre četiri godine i takođe je odgovorilo na sve zabrinutosti koje su imale zemlje članice. Vreme je da države članice EU to podrže, jer je to velika nepravda prema narodu Kosova. Stotine miliona ljudi iz celog sveta, uključujući Venecuelu, imaju slobodu kretanja. A narod Kosova, sa manje od 2 miliona stanovnika to nema. Ispunili smo sve kriterijume. Evropska komisija je to potvrdila, to je rekao Evropski parlament. Države članice EU moraju da slušaju glas svog naroda, koji se ogleda u Evropskom parlamentu“, rekla je ona.

Osmanijeva je dodala da će u Briselu govoriti „u ime naroda Kosova“.

„Mi pripadamo evropskoj porodici, vekovima smo doprinosili vrednostima za koje se zalaže EU. Ovde sam i da pošaljem snažnu poruku naroda Kosova da nam je potrebna jasna i jedinstvena poruka EU za Zapadni Balkan, jer ima više prostora za maligne faktore koji će to iskoristiti“, kazala je kosovska predsednica.

Vjosa Osmani je navela da podržava kandidaturu Ukrajine i Moldavije za članstvo u EU, te da bi njihovo članstvo koristilo samo zemljama Zapadnog Balkana, jer bi EU shvatila da je to od geostrateškog i geopolitičkog značaja.

Ona je dodala da „Kosovo ima samo evroatlantski put i da će u tom pravcu nastaviti“, za razliku od Srbije „koja pokušava da ide na dva puta, ka Moskvi i EU“.

„Srbija do sada, nažalost, nije pokazala spremnost da se pridruži EU u smislu sankcija Rusiji. S tim u vezi, osim što šteti njenoj evropskoj perspektivi, takođe šteti i regionu ruskim uticajem“, kazala je Osmanijeva.

Izvor :
RTV KIM, Ekonomia online