Osmani: Asocijacija nije uslov u ovoj fazi za članstvo u SE

Kosovska predsednica Vjosa Osmani izjavila je da se Kosovo obavezalo da formira Asocijaciju opština sa srpskom većinom u Skupštini ratifikujući sporazum iz 2013. godine, ali i Osnovnim sporazumom iz februara 2023. godine.

Osmani je to rekla komentarišući pismo koje je sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom parlamenta Gljaukom Konjufca poslala izvestiocu za Kosovo u Savetu Evrope Dori Bakojani, a u kojem su se obavezali za sprovođenje sporazuma koji podrazumeva formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

“Tumačenja koje je dala gđa. Dora Bakojani, odnosno pojedini poslanici su njihova, ali ako pročitate njeno pismo, paragraf 11 izveštaja, postaje jasno da se kada se govori o Udruženju o tome se govori kao o jednoj od post-članskih obaveza”, izjavila je Osmani, dodajući da:

„Ne zaboravimo da je puna posvećenost njenom uspostavljanju data 2013. godine kroz ratifikaciju, ali je to ponovljeno u poslednjem sporazumu, Osnovnom sporazumu od 27. februara 2023. To nije obaveza iz marta 2024. godine, već Osnovnog sporazuma. 2023. koji je prihvatila kosovska delegacija i kao što svi znate uključuje obavezu osnivanja Asocijacije. Moj zahtev je bio u pismu da se uključi deo gde se svaka obaveza Republike Kosovo sprovodi u skladu sa ustavnim zakonom, zakonima Republike Kosovo, Ustavom i presudama Ustavnog suda. Ovo je naš okvir, nikada nećemo izaći iz njega”, rekao je Osmani novinarima nakon konferencije koju su organizovali Univerzitet u Prištini i Univerzitet Arkanzas, povodom 25. godišnjice intervencije NATO-a na Kosovu.

Danas Komitet za politička pitanja i demokratiju Saveta Evrope (SE) razmatraće izveštaj Dore Bakojani. Osmani je rekla da se nada da će to biti odobreno i da će Generalna skupština onda preporučiti članstvo.

Osmani je dodala da se lobiranjem bave svi nivoi institucija. Ona je rekla da svako ko razmišlja o stubovima Evrope treba da kaže da prijemu Kosova u Savet Evrope. Prema rečima Osmanijeve, izveštaj je pozitivan i preporučuje da se Kosovo sa punim pravom pridruži Savetu Evrope.

Izvor :
KOHA, EKONOMIA ONLAJN, KIM