Oslobođena četvorica ministara bivše Tačijeve Vlade, među kojima i Nenad Rašić

Osnovni sud izrekao je oslobađajuću presudu četvorici bivših ministara Vlade Kosova među kojima je i Nenad Rašić, zbog sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja i ovlašćenja u slučaju privatizacije distributera električne nergije Kosovske elektro korporacije.

Osim Rašića oslobođeni su i bivši ministri Besim BećajMimoza Kusari Ljilja i Dardan Gaši, kao i bivši direktor Kosovske elektro korporacije Arben Đuka i Fljanza Hodža.

Optužnicu protiv četiri bivša ministra u tadašnjoj Vladi Hašima Tačija i još 15 osoba Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je aprila 2020. godine, pod sumnjom da su omogućili drugim licima sticanje materijalne koristi.

Protiv 13 osoba u vezi sa ovim slučajem, zbog zastarelosti, nije ni vođen sudski postupak.

Rašić je nakon oslobađajuće presude naveo da je očekivao takvu odluku suda.

„Ne samo da je sve rađeno po zakonu, nego ja uopšte nisam ni bio prisutan na tim sastancima gde je donešena odluka. Prema tome, Pravda jeste pobedila u ovom slučaju, ali mislim da je postojala dublja namera tužilaštva i tužioca da na neki način diskredituje posebno mene”, rekao je on.

Rašić je najavio da će nakon konsultacije sa svojim advokatom, najverovatnije podneti tužbu protiv svih koji su učestvovali u podizanju optužnice protiv njega.

Posle konsultacije, adresa će biti tužilašvo, zatim taj tužilac koji je bio uključen u ovaj slučaj, ekspert koji je bio deo cele te grupacije koja nas je optužila i na kraju tuži se i država, odnosno sistem koji je i nalogodavac samog tužilaštva. Dakle to je skup tih ljudi koji će verovatno biti obuhvaćeni u mojoj tužbi“, naveo je Rašić.

Zbog optužnice Nenad Rašić je pre dve i po godine podneo ostavku na mesto direktora Kancelarije za zajednice u kabinetu premijera Kosova. Na pitanje Glasa Amerike da li bi se vratio na tu poziciju, ako ga premijer Aljbin Kurti pozove, Rašić je naveo da za sada gotovo da nema komunikaciju sa premijerom Kosova.

Ako bi takva jedna ponuda došla, ja nisam čovek koji bi sam mogao da donese takvu odluku, to bi išlo na nekim nivoima stranke i rasprave o tome, ali s obzirom na okolnosti mislim da u ovom momentu postoje vrlo male šanse da takvu jednu saradnju ostvarimo sa gospodinom Kurtijem, pogotovo sada posle ove kulminacije negativnih odnosa prema Srbima od strane Vlade, koja je pokazala da u Vladi sada nema ni volje ni želje niti namere da na bilo koji način razgovara sa Srbima ili da ih na bilo koji način integriše”, rekao je Rašić.

Iako su prema kosovskom Ustavu službeni i ravnopravni jezici na Kosovu albanski i srpski, sudija Valjon Kurtaj presudu je pročitao samo na albanskom jeziku.

Izvor :
Glas Amerike