Organizacije civilnog društva reagovale na napade zvaničnika Vlade Kosova: Godinama radimo na izgradnji mostova između Albanaca i Srba

Predstavnici nekoliko nevladinih organizacija reagovali su povodom, kako navode, sistematskih i orkestriranih napada zvaničnika Vlade Kosova koji su usledili nakon njihove posete Briselu prošle nedelje. U saopštenju medijima nevladine organizacije Aktiv, Nova društvena incijativa i InTER navode da pojedinačno i skupa godinama rade na izgradnji mostova između Albanaca i Srba, pomirenja i međuetničke tolerancije na Kosovu.

“U svojim aktivnostima uvek smo se zalagali za mir i javno osuđivali sve vidove nasilja na Kosovu, bilo da dolaze od pripadnika srpske zajednice ili od strane kosovskih bezbednosnih struktura. Rezultati našeg rada su nadaleko poznati u javnosti, i na njih smo izrazito ponosni”, navodi se u saopštenju koje su potpisali Jovana Radosavljević iz Nove društvene incijative, Dragiša Mijačić iz InTER-a i Miodrag Milićević iz NVO Aktiv.

Dodali su da aktivno podržavaju dijalog Beograda i Prištine koji se vodi pod pokroviteljstvom Evropske unije, što je, između ostalog, bio i razlog posete Briselu.

“Tokom posete Briselu izneli smo rezultate analiza i stavove koje skoro svakodnevno iznosimo u javnosti, a tiču se zabrinjavajuće situacije u kojoj se nalazi srpska zajednica na Kosovu. Toga su svesni i predstavnici Evropske unije i zemalja članica, što smo imali prilike da čujemo u Briselu. Rad naših organizacija je u skladu sa zakonima Kosova i nezavisan u odnosu na bilo koje državne strukture, bilo da dolaze iz Prištine, Beograda ili iz nekog drugog centra. Optužbe da smo „Vučićevi milioneri propagandisti“, da primamo instrukcije od Vučića ili bilo koga drugog su najgnusnija laž koja je osmišljena da nas zaplaši, izloži javnom linču i onemogući dalju saradnju sa partnerima iz različitih etničkih zajednica na Kosovu”, navodi se dalje u saopštenju.

Smatraju da targetiranjem predstavnika civilnog društva, pojedini zvaničnici u Vladi Kosova pokazuju svoju averziju prema konstruktivnoj kritici i nespremnost da se uključe u dijalog.

“Imajući u vidu da premijer Albin Kurti sa ponosom ističe da je visok stepen demokratije među najvećim dostignućima savremene istorije Kosova, ovim putem ga pozivamo da se javno ogradi od diskriminatornih i lažima konstuisanih napada koje nam upućuju zamenik premijera Besnik Bislimi i zamenik ministra lokalne samouprave Arber Vokri”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor :
Medija centar Čaglavica