Opštinska direktorka u Gračanici Aleksandra Đekić ne želi da govori o (ne)legalnoj gradnji u Čaglavici, hoće dopisivanje preko info službe. Uključilo se i rukovodstvo opštine

“Pošto informacije ne prenosite onako kako vam je rečeno ja vas molim da sve što vas interesuje uputite info službi”, ovako je danas direktorka Odeljenja urbanizma, planiranja i zaštitu životne sredine Aleksandra Đekić odgovorila na pitanje Medija centra Čaglavica – da li je proverila da li građanin koji je počeo da gradi najverovatnije objekat u blizini Medija centra u Čaglavici ima dozvolu za gradnju.

Podsetimo Medija centar Čaglavica pokušao je juče u tri navrata da od Aleksandre Đekić sazna da li je opština Gračanica izdala dozvolu za gradnju novog objekta na toj lokaciji, međutim bezuspešno, jer je Đekićeva sve vreme govorila da joj treba “još malo vremena da to proveri”.

Đekićeva je danas sa gradonačelnicom Gračanice Ljiljanom Šubarić i nekoliko opštinskih direktora i službenika obišla radove na rekonstrukciji puta u Čaglavici.

Tom prilikom je i gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić odbila da odgovori na pitanje Medija centra Čaglavica “da li je upoznata da je u Čaglavici počeo da se gradi objekat, na mestu gde to nije dozvoljeno”.

S obzirom da je Aleksandra Đekić optužila Medija centar Čaglavica da “informacije ne prenosi onako kako nam je rečeno” i da se za sva pitanja obratimo informativnoj služni, Medija centar se danas obratio direktorki Đekić i preko informativne službe.

Nakon sat vremena Medija centar je dobio pismo rukovodstva opštine Gračanica, međutim ne i odgovore na postavljena pitanja.

U nastavku prenosimo pismo redakcije Medija centra Čaglavica koje smo uputili direktorki Aleksandri Đekić i pismo rukovodstva opštine Gračanica koje je dobio Medija centar Čaglavica.

Poštovana gospođo Đekić,

Juče ste nam u više navrata obećali odgovor na pitanje – da li je opština Gračanica izdala dozvolu za gradnju u blizini Medija centra Čaglavica. Međutim danas ste rekli da naša medijska kuća ne prenosi informacije onako kako nam je rečeno i da vam se u vezi sa bilo kakvim pitanjima obratimo pisanim putem, te Vas molimo za odgovore na sledeća pitanja.

Šta ste Vi juče rekli u izjavi za Medija centar, a što mi nismo preneli?

Na koji smo to način preneli Vašu izjavu, pošto ste danas rekli da  „to ne prenosimo uopšte na način kako nam se kaže“?

Da li želite da objavimo audio snimke jučerašnjih razgovora koje ste vodili sa novinarkom Medija centra Čaglavica, pa da javnost detaljno bude upoznata šta ste rekli, a šta je Medija centar preneo?

Da li je opština Gračanica izdala dozvolu za gradnju na lokaciji u blizini Medija centra koju ste juče obišli?

Da li je na toj lokaciji dozvoljena izgradnja objekata?

Da li ste dobili zahtev za izdavanje dozvole na toj lokaciji?

Pozdrav i hvala,

Redakcija Medija centra Čaglavica

U nastavku prenosimo kompletno pismo rukovodstva opštine Gračanica Medija centru Čaglavica

Poštovani,

za početak obraćanja imamo potrebu da vam se zahvalimo na brizi za komšije, sunarodnike, na reportažama o svakodnevnim problemima naroda u opštini Gračanica,  kao i o izazovima sa kojima se suočavaju. Izuzetno cenimo i vašu potrebu da u teškim ekonomskim izazovima i ne izlazite ili vrlo retko izlazite van svog dvorišta i telefonske razgovore i video zapise realizujete iz svog radnog prostora. Slobodni smo i da zaključimo da temu o radu opštine razrađujete tek što javnosti prenesete paušalna saznanja i neformalne – više „presretačke“ razgovore. Za vest i novinarstvo je ipak potrebno malo više odgovornosti i znanja ili reklo bi se oštro pero više nego oštro oko.

Najpre treba da se osetite privilegovanima što se direktorica opštinskog odeljenja Urbanizma Aleksandra Đekić uprkos zauzetosti  javila vašoj, kako je kazala novinarki Katarini, i zamolila je da sačeka da proveri tačnost o predmetu koji traži. No i to direktorica nije odbila da vam prenese već je isključivo zamolila da sačekate kako bi proverila sa službenicima. Verovatno u želji da objavite „vest“ u rekordnom roku za koju smatrate da je nekakva senzacija bez upućenog zvaničnog mejla, poziva inspekciji  i čekanja na proveru informacije objavili ste, reklo bi se, više lični zaključak sa fotografija a ne vest koja bi trebalo da ima minimum dva izvora tražeći od nas isključivo jednu informaciju- potvrdu o izdatoj građevinskoj dozvoli. Danas ste poput paparaca a ne-ozbiljnog medijskog radnika presreli opštinske rukovodioce na terenu uključili snimanje bez najave i sve to javno plasirali obraćajući se direktorici rečima „Aleksandra jeste li proverili“?

Uz dužno poštovanje svim medijima koji profesionalno obavljaju svoj posao i sa kojima opština Gračanica ima veoma dobru saradnju i onda kada nas kritikuju i onda kada nas hvale doneli smo odluku da na vaše pozive i „presretanja“ više ne odgovaramo dok se ne edukujete kako se pristupa sagovorniku i šta je zvanična informacija koja se edituje. Nećemo više dozvoliti da kaljate čast i ugled naše institucije, rukovodilaca i nipodaštavate naš  svakodnevni rad za dobrobit naroda koji živi na teritoriji naše opštine.

Medijski prostor i medijska moć, da Vas mi nečemu ovako javno naučimo, ne dobija se i ne gradi na skandalima i senzacionalističkim  temama i naslovima nego prvo i polazno manirima, ponašanjem, pismenošću, mudrošću i istinom. Stari su još davno rekli da pismenom nije potrebno pričati da je pismen, on to i sam zna. Dobar novinar mora da poseduje znanje i mudrost da poslu pristupa profesionalno kako im naslovi ne bi ličili na dečije spomenare u koje osnovci pretaču svoje misli.

Vrlo smo transparentni, ne krijemo iza zidova, tuđih imena, političkih partija pojedinaca i interesnih grupa, na terenu smo stalno sa svojim narodom i u Čaglavici i u Dobrotinu i u Lapljem Selu i u Kišnici i u Gračanici i imamo službene podatke o svakoj instituciji, pojedincu, predstavniku institucija, privredniku o igradnji, radu, delu, naplati poreza i poštovanju zakonskih okvira te smo spremni da javno objavimo i za ono za šta se kao medij interesujete a i za one ili ono što je u interesu javnosti. Svakako ćemo odgovoriti i na pitanja koja ste tek danas uputili pisanim putem opštini Gračanica 23 sata nakon što ste objavili vest.

Vrlo je nego očigledno da ste poslednjih meseci zainteresovani za tematiku građevinskih dozvola, kupoprodaje i gradnje posebno u vašem komšiluku, rada urbanizma i predsednice opštine i na tome vam neizmerno hvala jer ste nam sa takvim profesionalizmom najbolja besplatna reklama kod građana.

Znamo se i vrlo smo otvoreni za svaki razgovor po svakom pitanju i ličnom i prosefionalnom. Nemamo međutim vremena da se bavimo vezama između pojedinaca i institucija, ličnim prijateljskim odnosima i ko sa koje strane sedi za slavskim i kafanskim stolovima, ko je član koje viber grupe, jer možda baš u ovom momentu radimo na izdavanju neke građevinske dozvole ili izdavanju zabrane gradnje, te smatrajte da smo vam učinili čast što smo odvojili vremena za odgovor vama.    

Savetujemo da u višku vremena prelistate etičke kodekse novinarstva u kojima jasno stoji da je  sa novinarstvom nespojivo objavljivanje neosnovanih optužbi, kleveta, glasina, kao i izmišljenih pisama ili pisama čiji autor nije poznat ili njegov identitet nije proverljiv. Podsetićemo vas i da su mediji dužni da, bez odlaganja, objave tačnu i potpunu informaciju, čak i ako su nehotice plasirali informaciju za koju se naknadno ispostavilo da je neosnovana optužba, glasina, uvreda ili kleveta. Verujemo da za to u svom mediju imate i kvalitet i stručnost.

Prihvatićemo i vaše javno izvinjenje za ishitrenost u nepotpunom informisanju javnosti kao gest dobre namere da se naša saradnja nastavi.

Rukovodstvo opštine Gračanica

Izvor :
Medija centar Čaglavica