Opština Štrpce: Optužnice zbog učešća na protestu

Opština Štrpce saopštava da je Tužilaštvo u Uroševcu podiglo optužnicu protiv sedmorice Srba koji su prisustvovali protestu 21. maja 2022. godine protiv pokušaja ilegalne gradnje u selu Sevce planirane od strane biznismena B.M. iz Prištine.

Reč je, kako navode iz opštine, nastavku institucionalnog pritiska na tamošnje građane i ovu instituciju.

„Iako je Opština kao institucija preduzela sve pravne korake u ovom slučaju, od same zabrane gradnje do krivične prijave protiv B.M. zbog uklanjanja inspekcijskih traka i nastavka radova, protiv samog prekršioca zakona B.M. nisu preduzeti, od strane nadležnih institucija, nikakvi koraci, već se to čini protiv nedužnih meštana Sevca. Dodatno, Opština Štrpce je dobila dopis od strane Ministarstva prostornog planiranja i infrastrukture, a povodom žalbe B.M., gde se traži da se čitav slučaj ponovo razmatra, a gde je u međuvremenu i sudskom odlukom, i pored spora oko vlasništva nad zemljištem, odlučuje u korist B.M.“, navode iz Opštine Štrpce.

Sumnjaju da je u pitanju namera da se „i protiv odluka izvršne lokalne vlasti, protiv peticije građana koja je jednoglasno podržana od strane Skupštine opštine Štrpce, deluje u korist onih koji sumnjivim metodama žele da ostvare svoje ciljeve“.

Iz ove lokalne samouprave navode da su „nepravda i pritisci kada je opština Štrpce u pitanju postali svakodnevnica“, te da će o svemu obavestiti međunarodnih misija i organizacija na Кosovu.

Izvor :
Kim