Opština Gračanica: Do posedovnog lista onlajn

Odeljenje za katastar opštine Gračanica obaveštava javnost da je preko platforme e-Kosovo (https://ekosova.rks-gov.net/) omogućena onlajn usluga izdavanja posedovnog lista.

Kako je saopšteno, Katastarska agencija Kosova (KAK) digitalizovala je brojne usluge, a od skoro, građani koji poseduju nepokretnost, posedovni list mogu da dobiju onlajn u nekoliko klikova na svom pametnom telefonu ili kompjuteru.

To znači da posedovni list nije više dostupan samo na šalteru opštinskog katastra, već da do tog dokumenta građani mogu da dođu lakše i brže iz sopstvenog doma.

Da bi se ovaj dokument dobio onlajn, građani koji poseduju nepokretnost, najpre moraju da registruju svoj nalog na platformi e-Kosovo. Uslov za dobijanje posedovnog lista na ovaj način je i da je imovina registrovana pod ličnim brojem.

Nakon uspešne registracije, a potom i verifikacije, u odeljku usluge neophodno je izabrati opštinu u kojoj se imovina nalazi.

Ako želite da preuzmete posedovni list za svu imovinu u izabranoj opštini potrebno je da se klikom izabere opcija <>.

Sistem, potom, automatski korisnika usmerava na izbor banke preko koje je neophodno izvršiti uplatu od 3 evra, koliko je cena onlajn dokumenta (ukoliko dokument ipak zahtevate na šalteru katastra u opštini cena je 4 evra).

Nakon što je uplata uspešno obavljena, posedovni list će se automatski pojaviti na nalogu korisnika, gde se može preuzeti ili skenirati pomoću QR koda.

Posedovne liste validne su šest meseci i u tom periodu ih možete preuzimati bez dodatnih troškova. Verifikacija posedovnog lista može se obaviti preko linka htpps://ekosova.rks-gov.net/akk gde se upisuje broj predmeta i lično broj kada se preuzima posedovni list za lice ili katastarski broj kada se preuzima posedovni list za katastarsku jedinicu.

Izvor :
Opština Gračanica