Ognjen Gogić: Kurti trenira strogoću nad Srbima

Suspenzija sudije Ljiljane Stevanović i razmatranje odluke o suspenziji kosovskih policajaca je “čist čin represije kojim vlada Kurtija želi da disciplinuje Srbe i da na njima trenira strogoću“, smatra Ognjen Gogić.

“To jeste represija i jestre pritisak koji vlada Aljbina Kurtija pokušava da izvrši bez ikakvog osnova. Ti ljudi su i privatna lica i mogu da prisustvuju sastanku kome žele, ne postoji nikakva povreda radne discipline, etike ili profesionalnih obaveza što su oni otišli u privatnom svojstvu da razgovaraju sa predsednikom Srbije“, kazao je Ognjen Gogić za RTV Kim.

Bez obzira na trenutno ćutanje to, kako očekuje, neće proći bez reakcije međunarodne zajednice . Ako to dopuste, može da se pretvori u progon zbog delikta mišljenja.

Gogić se osvrnuo na nedavnu odluku kosovskuih zvaničnika da na Kosovu neće biti odrćani izbori 3. aprila.

“Ja sam očekivao da će reakcija Srbije biti oštrija i da se Srbija neće tako lako povući bez borbe, jer još uvek ima vremena da se organizuje glasanje za Srbe na Kosovu“, kazao je on.

Gogić ističe da je Srbija je pod velikim pritiskom zbog ove situacije u Ukrajini, jer se Srbiji ispočitava da ima sličnu ulogu na Balkanu kao Rusija u svom okruženju.

“Srbija ima tu hipoteku i mora stalno da dokazuje da ne namerava da provocira incidente na Balkanu. Zbog ove teške situacije Srbija je morala da popusti i da se povuče bez borbr pred tim zahtevima Prištine. Kada posmatramo to u kontekstu dijaloga o procesu normalizacije odnosa, Kurti za sada uspeva da nametne svoju politiku“, ocenjuje on.

Gogić isključuje mogućnost bilo kakvih nemira sa srpske strane, ali smatra da mora da se reaguje i da se pokaže protest Srba, ali ne previše oštar kako ne bi Priština diskvalifikovala Srbe u očima međunarodne zajednice.

“Smatram da je srpska strana oprezna i da je svesna da se nalazi u teškoj poziciji upravo zbog ove situacije u Ukrajini. Sa srpske strane neće biti pokušaja da se sopstvena situacija pogorša. Nije isključeno da će Priština provocirati jer njoj odgovara da srpsku stranu predstavi nasilnom“, zaključuje politikolog Ognjen Gogić.

Izvor :
RTV KIM