Održana manifestacija „Najjače vaskršnje jaje“ u Gračanici

Jana Kostić i Slađana Stojanović pobednice su ovogodišnje manifestacije „Najjače vaskršnje jaje“, koja je održana u Domu kulture u Gračanici sedmu godinu zaredom.  Pored takmičara manifestacije, organizatara i gostiju okupio i veliki broj ljudi iz Gračanice i okolnih mesta.

Ukupno 85 takmičara uzelo je učešće na takmičenju kucanja vaskršnjih jaja, u kategoriji do 15 godina i u kategoriji starijih od 15 godina. Pobednice su Jana Kostić i Slađana Stojanović.

„Verovala sam u sebe. Prijavilo se dete pa rekoh hajde i ja. Prvi put učetvujem. Dete je i prošle godine učestvovalo“, rekla je Slađana Stojanović.

„Prvi put učestvujem, mislila sam da ću da izgubim ali sam pobedila. Mnogo sam srećna zbog toga“, rekla je Jana Kostić.

Manifestaciju su tradicionalnim kucanjem jajima otvorili gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić i predsednik organizacionog odbora „Najjače vaskršnje jaje“ Ljubomir Maksimović.

Gradonačlenica Gračanice Ljiljana Šubarić istakla je važnost ovakvih događaji, koji kako je rekla, doprinose očuvanju vere, identiteta i kulture.

„Gračanica nastavlja jednu od svojih najlepših manifestacija i s razlogom kažem da je ovo jedna od najlepših manifestacija. Ona objedinjuje našu veru, porodične i tradicionalne vrednosti, ljubav prema našoj deci i želju da sačuvamo naše običaje i tradiciju“, rekla je Šubarićeva.  

Predsednik organizacionog odbora „Najjače vaskršnje jaje“ učitelj u penziji Ljubomir Maksimović rekao je da je današnja manifestacija počela u manastiru Gračanica, gde su osveštana takmičarska jaja, kao i da je zainteresovanost za ovogodišnje ušeće bilo veliko.

„Uskršnje jaje ima poseban značaj u ovom praznovanju. Uskršnje jaje je simbol novog života i uskrsnuća. Uskršnje jaje u našem praznovanju ima duboko značenje Ono nas podseća da smo svi deo jedne velike porodice, da smo povezani sa drugima i da je naša snaga u zajedništvu“, kazao je Ljubomir Maksimović.

I ove godine u sklopu manifestacije izloženi su likovni radovi vaskršnjih jaja pojedinih učenika osnvnih škola sa teritorije opštine Gračanica.  

U okviru manifestacije održan je i bogat kulturno umetnički program.

Pojedinim predstavnicima institucija, organizacija, medijima i pojedincima dodeljene su zahvalnice za doprinos očuvanju hrišćanske tradicije i nasleđa. Pobednicima su uručeni prigodni pokloni i zahvalnice. Organizaciju manifestacije pomogli su Opština Gračanica, Privremeni organ grada Prištine i Dom kulture „Gračanica“.  

Izvor :
Medija centar Čaglavica