Održan ’’Kros RTS-a’’ u Lapljem Selu. Takmičenje i druženje u prirodi

Širom Srbije danas se održava „Kros RTS-a“. Ova tradicionalna manifestacija koja okuplja osnovce i srednjoškolce održana je i u srpskim sredinama na centralnom Kosovu. U trkama u Lapljem Selu učestvovali su učenici OŠ „Miladin Mitić“ i srednjoškolci Gimnazije, Medicinske i Ekonomske škole.

„Važno je učestvovati, ne i pobediti“, moto je kojeg su se mnogi učenici osnovne i srednjih škola u Lapljem Selu danas pridržavali. Iako je bilo više posmatrača nego učesnika, sve trke su, manje ili više, zavšene uspešno. Oni najuporniji su osvojili prva mesta.

„Nisam se pripremao, ali se bavim sportom. Treniram fudbal. Uslovi su bili malo teži zbog neravnog terena, ali to što treniram me je izvuklo da osvojim prvo mesto“, kaže Filip Dimitrijević, učenik četvrtog razreda Medicinske škole i osvajač prvog mesta.

„Nisam se pripremala ali je bilo to to, već sam trčala prošle godine i onda mi je bilo lako. Ovo je jedno lepo iskustvo za mene. Ipak završavam četvrtu godinu pa sam želela da se oprobam. Teren je bio malo klizav ali imalo je dosta rupa ali smo nekako izgurali do kraja „, kaže Anastasija Jovanović iz Medicinske škole, koja je takođe osvojila je prvo mesto.

Trčali su i najmlađi razredi. Učenici osnovne škole „Miladin Mitić“ bili podeljeni po razredima. Direktor škole Ljubiša Karadžić kaže da su zbog bezbednosti dece izabrali stadion umesto školsko dvorište.

„Učenici naši uvek reaguju pozitivno kada im se časovi skrate. Šalu na stranu. Druženje u prirodi, trčanje, nekima su bitni rezultati i prva mesta… Diplome su spremne za najuspešnije“, kaže Karadžić.

Većina takmičara je ovaj kros doživela kao zabavu i druženje u prirodi.

„Trčala sam samo, nisam osvojila neko mesto. Nije mi bilo važno da pobedim, bilo mi je važno samo da učestvujem. Sve moje drugarice su učesvovale. Bilo je baš zabavno. Prijaviću se i sledeće godine“, kazala nam je Elena učenica drugog razreda OŠ „Miladin Mitić“.

„Trčali smo. Bile su sve devojčice iz razreda na ovoj trci i bilo nam je zabavno i nije bilo naporno“, kaže Isidora.

„Trkali smo se i nije mi bilo važno da osvojim neko od prva tri mesta“, rekla je Darija Eminović.

„Kros RTS-a“ se tradicionalno organizuje na centralnom Kosovu. Međutim, zbog pandemije koronavirusa poslednje dve godine nije održavan.

„Ovo je kros koji se ovde organizuje od 2000. godine i jedinstven je u Evropi jer učestvuju sve škole na teritoriji Republike Srbije. Broj učesnika nekad prelazi i pola miliona učenika osnovnih i srednjih škola. Ovde smo se mi okupili na terenu FK Polet zbog bezbednosti dece. Posle dve godine ovo predstavlja radost i druženje za naše učenike“, kaže Ljubiša Karadžić.

„Ovako masovan kros je održan tek ove godine zbog pandemije i veoma smo srećni sobzirom na veliki broj dece. Učestvuju četiri škole, mislim da su zadovoljni i pokušavaju da ostvare uspeh“, kaže direktorka Ekonomsko trgovinske škole Dragica Mitić.

Na terenu stadiona „Polet“ bilo je i medicinsko osoblje Hitne pomoći iz Lapljeg Sela. I oni su imali posla, s obzirom na visoku dnevnu temperaturu i poneki pad učesnika ovog krosa. Na sreću, komplikovanijih povreda i intervencija nije bilo.

„Kros RTS- kroz Srbiju“ organizuju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i škole.

Izvor :
RTV KIM