Određen pritvor od mesec dana Dušanu Arsiću

Na administrativnom prelazu Jarinje sinoć je uhapšen Dušan Arsić iz Kraljeva, koji je optužen za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva u selu Butovce, potvrdila je za RTV KIM advokatica Jovana Filipović.

„Arsić se tereti da je od januara do juna meseca 1999. godine u selu Butovcu učestvovao u nasilnom proterivanju i iseljavanju građana Prištine i okoline, kao i da je navodno zaustavio jedno maloletno lice, pa ga je zajedno sa drugim pripadnicima paravojne jedinice maltretirao“, objasnila je Filipovićeva.

Ona napominje da je Arsić uhapšen kada je krenuo sa Kosova ka centralnoj Srbiji i da su u autu sa njim bila maloletna deca.

„Arsiću je određen pritvor od mesec dana. On nikada nije bio pripadnik vojske, policije ili druge paravojne jedinice i ne zna gde je selo Butovac jer nikada nije bio tamo“, dodala je Filipovićeva.

Povodom hapšenja Dušana Arsića saopštenjem se oglasila i Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

U saopštenju dostavljenom medijima se navodi da se protiv Arsića već godinama vodi sudski spor, jer mu je na osnovu lažnih isprava i iskaza uzurpirana imovina u selu Matičane kod Prištine, a sada je uhapšen.

“Reč je o novom pritisku na Srbe povratnike, koji se tajnim optužnicama hapse zbog navodnih ratnih zločina, a sa jednim jedinim ciljem da se odvrate od povratka i potraživanja svoje imovine na Кosovu i Metohiji. Istovremeno, ovakvim postupanjem Priština pokušava da stvori veštački i neodrživ balans zbog činjenice da se u Hagu sudi liderima takozvane OVК, zbog zločina nad Srbima i drugim nealbancima”.

Kancelarija za KiM dodaje i da u Prištini ne postoji spremnost da se Srbima omogući povratak na njihova vekovna ognjišta i da koriste sve raspoložive mehanizme zastrašivanja i odvraćanja ne bi li sprečili povratak Srba.

“Upravo u ovakvim tajnim optužnicama i hapšenjima leži razlog zašto je stopa povratka na Кosovo i Metohiju manja od dva odsto i najmanja je u jednom postkonfliktnom području”.

Izvor :
Medija centar Čaglavica, RTV KIM