Određen jednomesečni pritvor trojici Srba optuženih za ratni zločin

Specijalno odeljenje Osnovnog suda u Prištini odredilo je jednomesečni pritvor Iliji Elezoviću, Draganu Miloviću i Zoranu Kostiću, Srbima koji su juče privedeni a koji se sumnjiče za „ratne zločine protiv civilnog stanovništva“.

Trojica Srba privedena su juče, a Tužilaštvo ih sumnjiči za navoden ratne zločine počinjene u Vučitrnu. Drugi detalji optužnice nisu saopšteni. Oni su se danas prvi put pojavili pred sudom.

Advokat Ilije Elezovića, Lubomir Pantović rekao je da je sudija za prethodni postupak prihvatio konfuzan, loš, jedan prazan i nestručno sastavljen zahtev za određivanje pritvora koji je, kako kaže, sastavljen mimo zakona.

„Bez činjenica, bez dokaza i želim da ovom prilikom kažem da nažalost da Specijalno odeljenje Osnovnog suda u Prištini koje je nadležno za procesuiranje ratnih zločna nema dovoljno snage ili možda želje i htenja da ove postupke vodi u skladu sa zakonom. Svoj trojici je pritvor određen mimo zakona, sud nije uvažio čak mišljenje lekara da će Iliji Elezoviću će boravak u uslovima pritvora drastično pogoršati njegovo stanje. Ja mogu da tvrdim da će mu ugroziti život. Znači, medicina je rekla da on nije za pritvor, međutim, nažalost sud je odlučio kako je odlučio“, kazao je advokat Pantović.

On je potvrdio da se trojica uhapšenih Srba terete za krivično delo ratnog zločina.

„Ali iz obrazloženja zahteva za određivanje pritvora vi niste mogli da vidite ko se za šta tu konrketno tereti, šta se to desilo i kada, zbog čega ovi ljudi imaju takvu optužbu. Takav konfuzan, nejasan, nestručan i loš zahtev za određivanje pritvora u svojih 28 godina bavljenja advokaturom ja nisam video do danas. Apsolutno nije moguće zaključiti iz zahteva o čemu se tu radi“, zaključio je Pantović.

Podsetimo, najpre je juče pre podne u blizini Tehničke škole u Severnoj Mitrovici uhapšen Ilija Elezović (68), a nešto kasnije u Zvečanu i Dragan Milović (56). Popodne, oko 14 časova iz svoje kuće u Prilužju uhapšen je i Zoran Kostić (74).

Članovi porodica uhapšenih Srba, vidno potreseni, čekali su više sati ispred Osnovnog suda u Prištini. Posle izlaska iz suda, Elezović, Milović i Kostić su odvedeni u pritvor u Podujevu u pratnji specijalne jedinice Kosovske policije.

Izvor :
Kim