Odloženo potpisivanje protokola Otvorenog Balkana u Skoplju

Odloženo je potpisivanje protokola za slobodan pristup tržištu rada u zemljama „Otvorenog Balkana“, koje je bilo najavljeno za sutra u Skoplju, saopštila je u petak Vlada Severne Makedonije.

Tom događaju regionalne inicijative „Otvoreni Balkan“ trebalo je da prisustvuju premijeri Severne Makedonije i Albanije, Dimitar Kovačevski i Edi Rama i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Početak mere za „slobodan pristup tržištu rada u zemljama ‘Otvorenog Balkana’“, kako je saopšteno, odlaže se do trenutka kada će se u potpunosti omogućiti tehnički uslovi za njenu primenu u Albaniji, Srbiji i Severnoj Makedoniji pojedinačno.

„Trenutno su usaglašeni protokoli koji se odnose na uslove za slobodan pristup tržištima, kao i šeme elektronske identifikacije. Na osnovu istih, tehnički timovi u svakoj zemlji preduzimaju odgovarajuće završne aktivnosti“, precizira se.

Prošlonedeljna koordinaciona i tehnička ispitivanja, kako se navodi, „iako u početku sa pozitivnim rezultatima, pokazala su da je potrebno dodatno vreme da se testiraju i postave servisi u sistemima tri zemlje, kako bi postali javno dostupni za sve građane istovremeno“.

„Institucije nadležne za implementaciju aktivno rade na dodatnom testiranju i harmonizaciji sistema, vodeći računa o važnosti, potrebama i koristima za građane“, piše u saopštenju Vlade Severne Makedonije.

Vlada dodaje da će „u najkraćem mogućem roku, zajedno sa Srbijom i Albanijom, obavestiti o narednim koracima u vezi s ovom merom, koja je jedna od brojnih mera i projekata koji su proistekli iz inicijative ‘Otvoreni Balkan’, sa kojom građani uživaju stvarne koristi i razvoj“.

Izvor :
Kim,Beta