Odlazeći komandant KFOR: Situacija krhka i može da eskalira

Odlazeći komandant KFOR-a general major Anđelo Mikele Ristuća rekao je da je bezbednosna situacija na Kosovu nakon sukoba u Banjskoj, krhka i da može da eskalira. On je istakao da se KFOR u “poslednje vreme suočavao sa brojnim izazovima i krizama koje su zahtevale izuzetne vojne i diplomatske napore da bi se uspostavila mirnija i balansiranija situacija”.

“Od pitanja tablica, preko izlaska Srba iz institucija, organizovanja opštinskih izbora, barikada, eksproprijacije, ničim izazvanih i neopravdanih napada na vojnike KFOR-a u maju, hapšenje tri kosovska policajca potom u junu, sve do najnovijeg nasilnog napada na Kosovsku policiju u Banjskoj 24. septembra”, naveo je Ristuća.

Svi ovi događaji, prema rečima komandanta KFOR-a potvrđuju da je situacija osetljiva i da može lako da eskalira.

“U svetlu nedavnih događaja, KFOR je povećao svoje prisustvo i aktivnosti na Kosovu, a Severnoatlantski savet je odobrio angažovanje dodatnih snaga na Kosovu da bi se suočili sa situacijom. Trupe su povučene iz strateških rezervi NATO-a za Zapadni Balkan. Cilj je angažovanje dodatnih trupa i dalja pojačanja će uskoro uslediti od strane drugih saveznika, uključujući Rumuniju. Ovo su pravovremeni koraci koji će osigurati da KFOR ima snage, sposobnosti i neophodne fleksibilnosti da ispuni svoj UN mandat i da obezbedi sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude koji žive na Kosovu“, rekao je Ristuća.

Ristuća je rekao da je 24. septembra tokom incidenata u Banjskoj, kada je stradalo četvoro ljudi, trojica Srba i jedan kosovski policajac, bio u kontaktu „sa svima sa kojima je u toj situciji bilo potrebno”.

„Bio sam u kontaktu sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, sa Euleksom, generalom Milanom Mojsilovićem, ambasadorima. Bio sam u kontaktu sa svima u pokušaju da pronađemo najbolji način da rešimo situaciju. Naša zabrinutost je bila da situacija može da eskalira i želeli smo da izbegnemo civilne žrtve. U tom trenutku je u manastiru Banjska bilo 40 hodočasnika“, naveo je on.

Istakao je i da je „prisustvo KFOR-a u oblasti Banjske sprečilo da događaji eskaliraju u još ozbiljniju situaciju“, te naglasio da “samo političko rešenje može da donese trajan i nepovratan mir i poziva strane da se što pre vrate dijalogu”.

“Kfor u potpunosti podržava dijalog koji se vodi posredstvom Evropske unije, kako bi Priština i Beograd normalizovali svoje odnose”, istakao je.

O opremi koja je zaplenjena u Banjskoj naveo je da “još uvek pokušavaju da razumeju kakva je oprema konfiskovana“, priznajući da znaju da su se među zaplenjenom vojnom opremom i naoružanjem nalazili i natpisi KFOR.

„Čekamo rezultate i onda ćemo donositi zaključke. Uradićemo najbolje što možemo da obezbedimo sigurnost na Kosovu u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, uključujući i bezbednost na administrativnoj liniji. Teren je težak, ima mnogo ilegalnih puteva“, rekao je Ristuća.

Na pitanje da li je cilj u Banjskoj bio da se izvrši aneksija severa, kako tvrde predstavnici kosovskih vlasti, Ristuća nije želeo da komentariše.

Jedno od pitanja novinara bilo je i da li Kfor razmišlja i izgradnji nove baze na severu Kosova.

„U ovom trenutku ne razmišljamo o izgradnji nove baze, imamo sve što je potrebno. Kao što znate, tu smo od 1999. godine i u prethodnom periodu tokom vremena broj snaga se smanjivao, tako da imamo sve što je potrebno od kapaciteta i ne razmišljamo o izgradnji nove baze“, rekao je Ristuća.

Novinare je zanimalo i da li je KFOR mogao učini više za bezbednost svih zajednica na Kosovu.

„Ne pitajte me šta Kfor može više da uradi, nego pitajte obe strane zbog čega nisu konstruktivnije. NATO je slanjem dodatnih trupa pokazao da je potpuno posvećen smirivanju situacije“, naveo je Ristuća.

Italijanski general Anđelo Mikele Ristuća bio je 27. Komandant KFOR-a, njega će za nekoliko dana zameniti general major turske vojske Ozkan Ulutaš.

Izvor :
Glas Amerike