Odbijen zahtev Srpske demokratije za referendum za opoziv odluke o dodeli parcele kod Vojnog remonta

Predsedavajući Skupštine opštine Severna Mitrovica, Nedžad Ugljanin, obavestio je danas lidera Srpske demokratije da u ovom trenutku ne može da se održi lokalni refendum, niti bilo koji drugi, zbog činjenice da na Kosovu ne postoji Zakon o refendumu. Sa druge strane, Srpska demokratija smatra da se pomenuta opština na ovaj način „ruga građanima“.

Srpska demokratija pokrenula je sredinom januara peticiju za opoziv odluke Skupštine opštine Severna Mitrovica o dodeli parcele kod Vojnog remonta kosovskom Ministarstvu unutrašnjih poslova usvojene 29. decembra prošle godine.

Sa ukupno 2,216 potpisa, peticija je krajem januara predata predsedniku pomenute SO.

Sledeći korak, najavili su tada iz Srpske demokratije, je lokalni referendum.

Odmah je Nedžad Ugljanin kome je i predata ova peticija kao predsedavajućem Skupštine opštine koja je dodelila zemljište, ističući da je peticija validna – upozoravao da Kosovo takav zakon (Zakon o referendumu) nema.

Ipak, bio je dužan da u roku od 30 dana raspravlja sa odbornicima o ovom pitanju.

Ugljanin: Skupština ne može da raspiše referendum

Ono što je od samog početka upozoravao, ponovio je i danas, sada zvanično o tome obavestivši i samog lidera ove stranke.

„Pravo na referendum regulisano je Ustavom Kosova, ali zbog činjenice da na Kosovu ne postoji Zakon o referendumu (na osnovu kog bi postojala proceduralna načela i pravila, procedure za početak, iniciranje vrste referenduma, održavanje, verifikacija…), u ovom trenutku ne može da se održi ni lokalni niti bilo koji referendum. Stoga, Skupština opštine Severna Mitrovica ne može i nije dužna da raspiše referendum o pitanju iz svog delokruga na zahtev građana“, naveo je Ugljanin u odgovoru Srpskoj demokratiji.

Takođe, obavestio je Ugljanin Arsenijevića da i „Abrogirajući referendum“, na kojem građani mogu glasati za stavljanje van snage jednog zakona u celini ili delimično, uključujući i usvojene uredbe skupštine opštine – mora biti predviđen Zakonom.

Srpska demokratija: Rugate se građanima

To što ne postoji Zakon o referendumu, poručili su u reakciji iz Srpske demokratije – ne može biti izgovor da se građanima uskrati ustavno pravo na referendum, odnosno:

„Pravo na osporavanje odluka na nivou lokalne samouprave putem modela direktne, participativne demokratije, garantovano članom 71 Zakona o lokalnoj samoupravi“.

Najavili su ranije iz Srpske demokratije da će, ukoliko se referendum ne organizuje, podneti žalbu i zatražiti da Vrhovni sud izrekne privremenu meru. Zatražili su i moratorijum na odluku dok se ceo slučaj ne razmotri.

Spočitao je danas Ugljaninu što na ovaj poslednji zahtev u odgovoru nije ni odgovorio.

„Iako su iz SO Severna Mitrovica citirali treći pasus našeg zahteva za osporavanje odluke o dodeli zemljišta, dato pitanje u svom odgovoru nisu adresirali, odnosno nisu istakli da li će Skupština opštine postupiti po zahtevu podnosioca peticije i suspendovati primenu odluke do ispunjenja obaveza institucija i usvajanja Zakona o referendumu, čime bi se omogućilo i održavanje Abrogativnog referenduma“.

Spočitali su im i to što iz SO Severna Mitrovica u svom odgovoru na njihov zahtev nisu dali „nikakvu pouku o pravnom leku“.

Sledi priprema za dalje korake:

„U smislu eventualnih postupaka pred sudovima, kako protiv institucija, tako i protiv individua koje onemogućavaju praktikovanje prava na Abrogativni referendum“.

I dalje smatraju da je odluka ove opštine da kosovskom MUP-u dodeli zemljište – nezakonita, i dalje ističući niz „prekršenih procedura“.

Zbog svega im, kažu, ponašanje Nedžada Ugljanina i gradonačelnika Erdena Atića, liči kao da je njima opštinsko zemljište ravno privatnom vlasništvu.

„Smatramo ovo još jednim napadom na većinski srpsko stanovništvo“, poručili su iz Srpske demokratije.

Pozvali su međunarodnu zajednicu da hitno reaguje, ali su i upozorili da će kao stranka:

„Stati rame uz rame sa građanima u odbrani našeg javnog interesa ukoliko se počne sa izgradnjom policijske baze u Severnoj Mitrovici“.

Sadiku: Treba ispoštovati 2,216 građana koji su ovo potpisali

Ugljanin je još na jutrošnjoj sednici Skupštine opština Severna Mitrovica obeladio odgovor koji je prosledio Srpskoj demokratiji, nakon čega je došlo do negodovanja njegovog zamenika, Skendera Sadikua. On se nije bunio zbog toga što je odbijen zahtev za referendum, več je Ugljanina kritikovao što peticiju nije iz opštine prosledio dalje.

Peticija je trebala da se prosledi kosovskom Ministarstvu administracije lokalne samouprave, smatra on.

„Mi ne branimo zakone, mi donosimo uredbe. Tu je Ustavni sud. Moramo da poštujemo 2.216 ljudi koji su potpisali peticiju, te papire čuvaj kao oči u glavi. Da li su u pravu ili ne, nije do nas. Taj dokument pošalji Ministarstvu administracije lokalne samouprave i da im se kaže da mi poštujemo volju 2.216 ljudi“, kazao je Ugljaninu.

Dodela parcele

Podsetimo, kosovskom ministarstvu unutrašnjih poslova „za operativne potrebe“ dodeljena je parcela kod Vojnog remonta površine 27,400 metara kvadratnih.

U okviru te parcele nekadašnjeg Vojnog remonta Jugoslovenske vojske danas se nalazi više institucija koje funkcionišu u srpskom sistemu – Opština, odnosno Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica, dva Javna komunalna preduzeća – Standard i Vodovod, Autobuska stanica koja je građena sredstvima Evropske unije, Železnička stanica, novoizgrađena sportska hala. Tu je i nedovršen objekat koji je trebalo da bude stecište izmeštenih škola sa juga 1999. godine, te škola za nastavu na romskom jeziku, a radovi su tu letos zaustavljeni i to od strane upravo opštine Severna Mitrovica.

Na dan kada je donešena odluka, Nedžad Ugljanin je kazao da on ima saznanja da ovi objekti nisu obuhvaćeni planom za dodelu zemljišta, te da će se na dodeljenom zemljištu graditi nova policijska stanica.

Ipak, poslednja je informacija da će se za parceli kod Vojnog remonta graditi Centar za obuku vozača.

Izvor :
KoSSev