Odalović: Kurti je opsednut severom

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović rekao je za RTS da je Aljbin Kurti sada problem međunaorodne zajednice i političkih stranaka kosovskih Albanaca. „Evropa je nemoćna da natera Prištinu da uradi šta je potpisala“, kazao je Odalović.

Veljko Odalović, predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica rekao je, gostujući u „Jutarnjem programu“ RTS-a, da Kurti ne čuje šta mu je poručeno.

„Ima problem na unutrašnjoj sceni sa svima, ima problem sa EU i SAD, kao i sa Srbima sa severa. Svaka njegova priča je pokušaj da okrene i ne čuje šta je 3. juna njemu poručeno – Evropa je poručila tri tačke i put u deeskalaciju, on obrće stvari“, ukazao je Odalović.

„Malo smo s pravom ljuti na međunarodne posrednike što nas na određeni način izjednačavaju ponekad u eskalaciji koja je nastala na severu KiM, a za eskalaciju je isključivo odgovoran Kurti“, dodao je on.

Odalović je istakao da na KiM nema nijednog incidenta koji izazivaju Srbi i da Kurti treba da povuče specijalne jedinice i gradonačelnike, kao i da raspiše izbore.

On je istakao i da je jedan broj Srba morao da se dislocira zbog Kurtijevih spiskova, kao i da je Kurti sada problem međunarodne zajednice i političkih stranaka kosovskih Albanaca.

„Nisu preglasni u tome da osuđuju šta on radi na severu, ali se plaše kako reaguju SAD, optužuju ga da svađa njih sa strateškim partnerima, koji su naumili da im prave državu“, napomenuo je Odalović.

On je ukazao na nemoć Evrope da natera Prištinu da uradi šta je potpisala.

„Evropa nema instrumente da ih natera, počele su male mere, sankcije, to je ono što brine lidere ostalih partija kosovskih Albanaca“, rekao je Odalović.

„Kurti je opsednut severom KiM, to neće moći da traje dugo. Moraće da formira ZSO“, zaključio je on.

„Put će spajati Srbe i Albance“

„Auto-put mira“ trebalo bi da poveže Niš, Prištinu, Tiranu, Drač, da spaja Srbe i Albance. To se najčešće čulo prilikom jučerašnjeg otvaranja prve deonice ovog auto-puta. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je podsetio da je još u okviru Berlinskog procesa 2014. godine sa tadašnjom nemačkom kancelarkom Angelom Merkel razgovarao o povezivanju Prištine i Niša auto-putem.

Odalović je kazao da je Berlinski proces osmišljen da podrži sve projekte koji spajaju.

„Ovo nije jedini projekat, vrlo je važno kada sa Prištinom imamo sve više problema da se pošalje poruka da će jedan put – put mira omogućiti prohodnost, frekvenciju i lagani prolaz u oba pravca. Luka Drač je veoma važna, jedno od čvorišta preko kojeg se značajan deo tereta može organizovati“, rekao je Odalović.

Napomenuo je da je važno da se prevazilaze barijere, a kod ovog puta je posebno važno što se dva puta godišnje na Merdaru formiraju kolone, ponekad od desetak kilometara sa vozilima dijaspore, Albanaca koji rade i žive na Zapadu – za vreme letnjeg perioda i pred praznike – onda nastaje kolaps.

„Ovo je način da se to prevaziđe, da se modernom saobraćajnicom koja će, nadam se, biti nastavljena od Merdara do ulaska u Prištinu, preko čitavog prostora KiM stigne do Albanije i siđe do Jadrana“, kazao je Odalović.

Dodao je da je reč o projektima spajanja, kao i da je inicijativa „Otvoreni Balkan“ imala za cilj da pošalje poruku da želimo i u putničkom saobraćaju i u železničkom saobraćaju da se povežemo i da svima bude bolje.

„Ima određenih politikih elita u zemljama u okruženju i na prostoru KiM koje ne razumeju te poruke i ne žele da budu deo ovakvih projekata“, rekao je Odalović.

Prema njegovim rečima, jučerašnji dan šalje pozitivne poruke, otvara zračak nade. Podsetio je da KiM ima nekoliko administrativnih prelaza.

„Ako se komunukacija i prohodnost omogući ljudima i za robu, imamo sve preduslove da imamo i bolju situaciju. Projekat ’Otvorenog Balkana’ je to imao za cilj“, istakao je Odalović i napomenuo da su te teme otvorene kada Kurti nije postojao na političkoj sceni.

Izvor :
RTS