Od ponedeljka U Gračanici izložba radova Svetomira Arsića Basare

Radovi čuvenog srpskog vajara Svetomira Arsića Basare, skulpture izrađene u kombinaciji drvo i metal i tehnici bronze, od ponedeljka će se naći u Galeriji Doma kulture Gračanica.

Na izložbi će biti predstavljeno devet skulptura iz nekoliko ciklusa i primeri pojedinačnih skulptura na kojima je autor radio u periodu od 1998. do 2018. godine, navode organizatori izložbe – Dom kulture Gračanica, Galerija umetnosti Priština – Gračanica i Srpska akademija nauka i umetnosti.

Ovo je, inače, prva samostalna izložba akademika Basare u Gračanici u njegovoj umetničkoj karijeri dugoj šest decenija, a organizuje se u okviru obeležavanja sedam vekova postojanja manastira Gračanice i sedam vekova od upokojenja Svetog kralja Milutina.

„Svetomir Arsić Basara osuđen na samostalnost, sam je krčio put kroz otvoren prostor umetnosti i najčešće surov svet društvenog okruženja. Vajar, teoretičar i pripovedač u svom stvaralačkom opusu i nakon šest decenija teži istinitom izrazu. Njagovo stvaralaštvo odraz je snage i doslednosti, jedan je od najznačajnijih srpskih skulptora druge polovine XX veka“, navela je autorka postavke Žaklina Marković, kustos Galerije Srpske akademije nauka i umetnosti u uvodnom tekstu koji prati ovu izložbu.

“Svetislava Arsića Basaru, dečaka čije plave oči imaju boju kosovskih fresaka, dvadeset godina je čekala Gračanica. Sreli su se u prazničnoj godini, sedam vekova od izgradnje manastira i sedam vekova od upokojenja njenog ktitora Svetog kralja Stefana Milutina. Sreli su se da nas zajedno odvedu na putovanje na kom umetnost i duh otvaraju vrata večnosti“, piše u autorskom tekstu kataloga književnik Živojin Rakočević, direktor Doma kulture Gračanica.

Svečano otvaranje Basarine izložbe zakazano je u ponedeljak 13. decembra 2021. godine u 19 časova u Galeriji Doma kulture „Gračanica“.

Pokrovitelji izložbe su Кancelarija za Кosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, Skupština grada Priština-Gračanica, Opština Gračanica, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.