Od danas sa kosovskim pasošem slobodno u EU, a sa RKS tablicama u centralnu Srbiju

Građani Kosova imaju danas šta da slave. Osim što su prvi putnici sa kosovskim pasošima već krenuli u šengenski prostor bez viza, od danas će i vozila sa RKS tablicama bez propratne procedure moći i u centralnu Srbiju. Mediji prenose da su prva takva još u jutarnjim satima otišla put Srbije, te da je na prelazima postavljen disklejmer.

Prvog januara Nove 2024. godine stupila je na snagu vizna liberalizacija za one sa kosovskim pasošem. Oni imaju pravo da putuju bez viza u Šengen zoni, koju čini 27 zemalja, uglavnom članica Evropske unije, ali ne i u Španiju.

Prvi građanin sa putnim dokumentom Kosova, advokat Arianit Koci, još sinoć je bez vize otputovao u Grčku, gde je po ulasku otvorio šampanjac.

Ranije danas, kroz kviz koji je organizovala kosovska Vlada u Austriju je otputovalo 50 građana sa Kosova. Sa aerodroma u Prištini ispratili su ih kosovski premijer Aljbin Kurti i ministarska spoljnih poslova, Donika Gervala.

FOTO: Kallxo

Čestitajući građanima na viznoj liberalizaciji, Kurti je posebno istakao to da se ovime uklanja „velika nepravda i stiče veliko pravo“.

„Uporedo sa tim, naš se pasoš jača. Jačanje putnih isprava, jača i naše dostojanstvo kao zemlje u međunarodnoj areni. Jutro nije moglo bolje da počne“, kazao je Kurti.

Ujedno, jutro 1. januara 2024. godine počelo je i postavljanjem disklejmera na prelazima između centralne Srbije i Kosova, a po odluci Vlade Srbije da omogući slobodno kretanje za sva vozila sa teritorije Kosova, nekoliko dana nakon što su tablice KM potpuno nestale.

FOTO: Printscreen/Kim

Tako su zapravo, po prvi put vozila sa RKS tablicama u centralnu Srbiju ušla bez propratnih procedura.

Još uvek nije poznato, da li to znači da grb Kosova na tablicama nisu morali da prelepe stikerima dok putuju kroz Srbiju, ali jeste to da ova mera neće važiti i za građane koji sa srpskim tablicama saobraćaju na Kosovu.

Kosovski premijer prošle je nedelje kazao da neće uzvratiti istom merom, iako ga je na to pozvala Evropska unija, sve dok se „ne uveri da Beograd poštuje svoju odluku“.

Beograd, odnosno direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, ali i srpski predsednik, Aleksandar Vučić, uz kritike da je odluka o tablicama posledica sporazuma potpisanih od strane prethodnih vlasti od 2011. godine, kažu da su bili primorani da je sada sprovedu „jer će ona olakšati živote Srbima na KiM koji najviše i koriste administrativne prelaze“.

Osim što će Srbi sa Kosova i dalje prelepljivati srpske grbove na tablicama dok vozila koriste na Kosovu, ujedno ovu Novu godinu dočekali su i kao jedini preostali sa uskraćenim pravom na bezvizno putovanje Šengenom sa pasošima Republike Srbije izdatim posebno za njih.

Izvor :
Kossev