Očuvanje kulturnog nasleđa

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas Zakon o kulturnom nasleđu kojim se regulišu pitanja u vezi sa nastankom, čuvanjem i zaštitom kulturnih dobara, nadležnostima i radom ustanova zaštite kulturnog nasleđa i obavezama i pravima vlasnika i držaoca.

Tim zakonskim rešenjima postavljaju se pravni osnovi za uređenje posebnih oblasti zaštite kulturnog nasleđa.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković rekla je ranije da je cilj Zakona o kulturnom nasleđu uspostavljanje pravno uređenog i organizovanog sistema zaštite i očuvanja kulturnog nasleđa kroz otkrivanje, prikupljanje, istraživanje, dokumentovanje, proučavanje, vrednovanje, zaštitu, očuvanje, predstavljanje, interpretaciju, korišćenje i upravljanje kulturnim nasleđem.

Ona je rekla da se Zakonom prvi put definiše kulturno nasleđe i dodala da kulturno nasleđe obuhvata nematerijalno kulturno nasleđe, materijalna kulturna dobra koja se nalaze na teritoriji Srbije, uključujući Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo u skladu sa Ustavom Srbije.

Ona je naglasila da je Kosovo i Metohija prostor od posebnog značaja za kulturno nasleđe Srbije koji ima izuetno duhovno bogatstvo.

Poslanici su potvrdili Sporazum između Vlade Srbije i Evropske unije o učešću Srbije u programu Kreativna Evropa (2021-2027) kojim se Srbiji omogućava nastavak učešća u tom programu.

Izvor :
FoNet