Obradović: Pet parlamentarnih stranaka traži sednicu skupštine o Kosovu

Lider Dveri Boško Obradović saopštio je da je samo poslanička grupa Narodne stranke podržala zahtev Nove DSS, POКS-a, Zavetnika i Dveri za zakazivanje vanrednog zasedanja Skupštine Srbije na temu francusko-nemačkog sporazuma za Kosovo.

Četiri parlamentarne stranke tražile su vanrednu sednicu prošle nedelje, a pored Narodne stranke za sada su im podršku dali i samostalni poslanici Miloš Parandilović i Aleksandar Jerković.

Zahtev za vanredno zasedanje na temu francusko-nemačkog sporazuma odbile su da potpišu sve poslaničke grupe vlasti, kao i deo opozicije poslaničke grupe Ujedinjenih oko SSP-a, Demokratske stranke, Zeleno-levog kluba i Moramo, kao i svi preostali samostalni poslanici u novom skupštinskom sazivu, saopštio je Obradović.

U saopštenju je naveo da ga čudi kako neko, bez obzira da li pripada vladajućoj većini ili opoziciji, može biti protiv skupštinske rasprave o najvažnijem nacionalnom i državnom pitanju danas.

Obradović je naveo da je posebno dramatično da Aleksandar Vučić ode na nastavak razgovora sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem 18. marta u Ohridu i da pre toga narodnim poslanicima ne obrazloži šta je prihvatio u Briselu i šta planira da prihvati u Ohridu.

„Narodna skupština u novom sazivu nikada nije ovlastila predsednika Republike da bilo šta pregovara, prihvata ili potpisuje kada se radi o Kosovu i Metohiji, niti su to njegova ustavna ovlašćenja, a takođe nije doneta nikakva pregovaračka platforma o KiM koje bi morala da se pridržava svaka vlast“, naveo je lider Dveri.

Obradović je podvukao da se o objavljenom francusko-nemačkom sporazumu raspravlja čak i u kako se izrazio „separatističkom parlamentu“ u Prištini, ali ne i u Skupštini Srbije.

Izvor :
Beta