Obeleženo  25 godina od otmice novinara Đura Slavuja i Ranka Perenića

Danas se navršava 25 godina od nestanka novinara Radio Prištine Đura Slavuja i Ranka Perenića u blizini Orahovca.

Na mestu gde su Perenić i Slavuj poslenji put  viđeni, na putu Velika Hoća – Zočište u opštini Orahovac, okupili su se članovi  Udruženje novinara Srbije. Oni su tradicioalno razvili transparent na kojem je na srpskom i albanskom jeziku pisalo „Vratite nam naše kolege“.

“Sa ovog mesta mi moramo da kažemo  – ne damo vam da nestanete! To je suština i naše profesije i naše istine i naših života i što je najvažnije naše budućnosti jer na ovom mestu posle dvadeset i pet godina nalazi se budućnost porodica Slavuj i Perenić, na ovom mestu sada sigurno znamo da se nalzi i istina za koju ćemo se boriti i za koju ćemo svedočiti”, rekao je predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević.

“Dvadeset pet godina sa ovog mesta kolege novinari zajedno sa porodicama nestalih naših kolega traže, apeluju i postavljaju samo jedno pitanje gde su? Novinari znaju koliko je mučno i teško kada na neko pitanje ne dobijete odgovor, kada morate po sto puta da ga ponovite, ovo pitanje nikada neće prestati  da bude aktuelno uvek dok je nas a učićemo, podučićemo generacije koje dolaze stajaćemo sve dok bude potrebno da pitamo gde su”, rekla je predsednica Udruženja novinara Srbije na Kosovu Ivana Vanovac.

Slavuj i Perenić oteti kada su krenuli da urade prilog o povratku monaha u manastir Zočište. Od 21. avgusta 1998. do danas njihove porodice ne znaju ništa o njima.  

„Htela bih da se zahvalim ovim ljudima što nisu dozvolili da ovo padne u zaborav. Imam utisak da jedino to i možemo da branimo od zaborava, za ostalo ja mislim da smo nemoćni jednostavno. Valjda će neko da se smiluje i da reši da nam ovu agoniju konačno prekine“, rekla je Snežana Perenić.

„Dvadeset pet godina se nadamo bar nekoj reči da se nešto sazna, da se to završi. Nadamo se u Boga da su čuda moguća“, rekao je Predrag Slavuj.

Obeležavanju godišnjice nestanka Slavuja i Perenića prisustvao je i šef Misije OEBS-a na Kosovu Majkl Devenport.

“Mi danas se okupljamo da podsetimo na njihov rad i da bi podsetili takođe na njihovu hrabrost, a da bi podsetili na opasnost sa kojom se novinari suočavaju kad izveštavaju naročito tokom sukoba. Želimo da istaknemo da je sećanje na nestale novinare deo kontinuranih napora oepsa da uključi porodice žrtava, da postaknemo važnost javnog diskusa na ovu temu i da podignemo svest javnosti s jedne strane, svest insitucija s druge strane, institucija za odgovornošću za vladavinu prava i važnosti na kraju okončanja nekažnjavanja. Živimo..navodim da okončanje nekažnjavanje takvih krivičnih dela zahteva efikasne i nepristrane istrage kako bi se svi odgovorni izveli pred lice pravde a žrtvama obezbedio pristup informaicjama i odgovarajućim pravnim lekovima. Želim da izrazim takođe da koristim ovu priliku da izratim zabrinutost zbog sve većeg broja napada i pretnji usmerenih na novinare i druge medijske radnike uključujući i one koji dolaze iz nevećinskih zajednica”, naveo je Majkl Devenport.

Novinarka koja se bavila istraživanjima ubijenih i kidnapovanih novinara Jelena Petković rekla je da je nerasvetjavanje sudbine ubijenih i nestalih novinara na ovim prostorima poraz demokratije.

“Nestanak novinara, napad na novinare, ubistvo novinara nisu samo pitanje porodice, nas kolega, to su napadi na demokratiju, ubistvo demokratije i svih civilizacijiskih vrednosti. Mi smo ovde bili svedoci, kao što je Ivana spomenula, raznih misija koje je trebalo da donesu istinu i pravdu, to što oni nisu uradili je poraz demokratije i svih civilizacijskih vrednosti”, rekla je Jelena Petković.

Na mestu gde su poslednji put viđeni Slavuj i Perenić članovi Udruženja novinara Srbije od 2012. godine postavljaju ploču na kojoj na srpskom i albanskom jeziku piše ,,Ovde su 21. avgusta 1998. godine otete naše kolege novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić – Tražimo ih’’.

Ploča je rušena osam puta, u poslednjih jedanaest godina. Za višestruko rušenje ploče otetim novinarima policija je samo jedanput pronašla počinioca. Šaban Beriša uslovno je kažnjen na tri meseca zatvora i 200 evra novčane kazne za rušenje ploče 2019. godine.

Izvor :
Medija centar Čaglavica