Obeležene 24 godine od osnivanja kosovske policije

Povodom obeležavanja 24 godine od osnivanja kosovske policije u centru Prištine danas su bile izložene policijske jedinice i oprema – oružje, robotika, vozila, oklopna vozila, motori, forenzička i medicinska oprema, kako bi zainteresovani građani mogli da ih vide i upoznaju njihovu funkciju i značaj.

Štandove sa izloženom opremom i policijske jedinice obišli su generalni direktor Policije Kosova Gazmend Hodža i ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svećlja. Svećlja je tom prilikom rekao da je kosovska policija nakon dužeg vremena uspešna na severu Kosova.

Dobro je što je kosovska policija posle dužeg vremena izuzetno uspešna na tom delu teritorije Republike Kosovo, to se već vidi. Uveren sam da rad policije tu neće stati. To je i zahvaljujući profesionalizmu jedinica koje smo posetili. Broj neotkrivenih slučajeva je minimalan, uključujući i taj deo naše Republike. Bilo kada, kad god, a uveren sam da će vrlo brzo svi položiti račune za prekršaje, za zločine koje je počinio i počinio u bilo kom kutku Kosova”, rekao je Svećlja.

Upitan o broju novih srpskih policajaca koji su napustili policiju na severu Kosova, Svećlja je rekao da su oni to uradili zbog pritisaka koji dolaze od strane Beograda.

Zbog pritiska koji je očigledan od strane Beograda broj novih policajaca je dao ostavke. Taj broj nije velik. Mi radimo sve da Policija Kosova bude policija svih građana i da u toj policiji budu zastupljeni pripadnici svih zajednica. Policija je stvarno na usluzi svim građanima. I ovi koji su dali ostavke u određenom zakonskom roku treba da se vrate. Inače, mi sve vreme regrutujemo nove članove policije koji dolaze iz manjinskih zajednica”, rekao je Svećlja.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova govorio je i o članstvu Kosova u Interpolu. Ističe je da se ovaj proces još uvek ne dešava zbog, kako je naveo, političkih prepreka.

Što se veština kosovske policije tiče, definitivno ne samo da bi bila deo Interpola, već bi bila i jedna od najboljih policija u Interpolu”, dodao je Svećlja.

Generalni direktor Policije Kosova Gazmend Hodža rekao je da građani ne treba da se plaše policije, osim onih koji krše zakon:

Svrha ove izložbe je da naši građani steknu poverenje, da vide da ovi uređaji garantuju red i zakon, da im pomažu da žive mirno i bezbedno u našoj zemlji. Nema potrebe da se bilo ko plaši kosovske policije, osim onih koji su protiv zakona. Ovi uređaji će se koristiti da oni koji rade loše stvari i koji krše zakon dođu pred lice pravde i dobiju zasluženu kaznu“.

Dan osnivanja kosovske policije čestitali su predednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Kosova Aljbin Kurti.