Obeležavanje šeste godišnjice ubistva Olivera Ivanovića

Sutra se navršava šesta godina od ubistva Olivera Ivanovića, srpskog političara i predsednika Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda. U Mitrovici će u dva navrata biti obeležena godišnjica.

Oliver Ivanović ubijen je s leđa 16. januara 2018. godine ispred sedišta svoje stranke sa šest hitaca. Njegove ubice ni danas nisu poznate, a istrage povodom ovog ubistva vođene su i u Beogradu i Prištini.

Ko je naručilac i izvršilac ubistva nije poznato javnosti, ali se za pomaganje u ubistvu optužuju šest lica protiv kojih se vodi postupak u Osnovnom sudu u Prištini.

Za pomaganje u ubistvu se optužuju Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Rade Basara, Žarko Jovanović, Dragiša Marković i Silvana Arsović. Međutim, tužilaštvo je nedavno podiglo još jednu optužnicu protiv lica sa inicijalima M.M. Kao vođe kriminalne grupe sumnjiče se Milan Radoičić i Zvonko Veselinović, te Željko Bojić, međutim, s obzirom da nisu dostupni pravosudnim organima Kosova protiv njih se ne vodi postupak. Optužnica za ovaj izmenjena je tri puta.

Iako se vodi više od tri godine sudski proces nije odmakao dalje od ispitivanja svedoka i emitovanja snimaka nakon ubistva Ivanovića. Snimak samog ubistva ne postoji, potvrdili su branioci optuženih na jednom od poslednjih ročišta.

Predstavnici Građanske inicijative SDP strahuju da neće doći do saznanja ko je ubio Olivera Ivanovića, niti ko je naručio njegovo ubistvo. „I pored postupka koji se vodi u Prištini prema trećoj optužnici i mnogobrojno održanih ročišta na kojima su ispitani svedoci, mi, njegovi saradnici, prijatelji i javnost, ostajemo uskraćeni za odgovor na pitanje koje svih ovih godina postavljamo, a to je ko je naručio i ubio Olivera Ivanovića“,stoji u saopštenju povodom godišnjice.

Ipak nadaju se da će pravda biti zadovoljena.

Oni će, kako je najavljeno, sutra u 10 časova položiti cveće i zapaliti sveće na mestu gde je Ivanović ubijen, ispred sedišta stranke u Kosovskoj Mitrovici.

Istoga dana, nešto ranije, odnosno u vreme ubistva u 8:15 godišnjicu će obeležiti i Ivanovićevi prijatelji, deo rodbine i građani.

Godišnjica od ubistva Olivera Ivanovića biće obeležena i u Beogradu, na Novom groblju gde je političar sahranjen okupiće se porodica Ivanovića, dok će u Hramu Svetog Save ovu godišnjicu obeležiti partnerka ubijenog političara Milena Popović sa sinom Bogdanom.

Izvor :
Kim