O’Brajen: SAD snažno podržavaju dogovor Beograda i Prištine

Skoplje, 22. januara 2024.-Pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Džejms O'Brajen izjavio je danas u Skoplju, tokom susreta "Zapadni Balkan i EU", da će se na ovom skupu, pored ostalog, odlučivati o konretnim inicijativama od kojih bi korist imali građani ovog regiona i preduzetnici. FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SEVERNE MAKEDONIJE/ nr

Pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejms O’Brajen (James O’Brien) izjavio je danas u Skoplju da SAD snažno podržavaju dogovor lidera Srbije i Kosova o primeni Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa.

Na konferenciji za novinare na kraju skupa „Zapadni Balkan i EU“, o Planu rasta za taj region koji je Evropska komisija usvojila, O’Brajan je rekao da Kosovo i Srbija treba da se angažuju u procesu dijalogu na primeni sporazuma iz Ohrida, iz marta prošle godine.

„Snažno podržavamo mapu puta dogovorenu u Ohridu u martu prošle godine. Verujemo da obe zemlje treba da se angažuju u procesu dijalogu na primeni mape puta u potpunosti“, kazao je O’Brajan na pitanje kako vidi perpsektivu odnosa Kosova i Srbije i šta je njegova poruka liderima dve strane, Aleksandru Vučiću i Aljbinu Kurtiju.

Na odvojenoj konferenciji za novinare, Vučić je danas rekao da je razgovarao sa O’Brajenom „o pokušaju Prištine da ukine dinar“ na Kosovu od 1. februara.

„Narednih dana ćemo nastaviti konsultacije o tom pitanju, intenztivno“, dodao je Vučić povodom nedavne dopune Pravilnika o gotovinskim operacijama Centralne banke Kosova, koji, između ostalog, definiše da je evro jedino sredstvo plaćanja na Kosovu od 1. februara.

Izvor :
Beta, Kim