O’brajen: Nećemo tretirati Vladu Kosova kao partnera ako nas ne tretiraju isto

Pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms O’brajen rekao je da su SAD veoma zabrinute zbog odluke Vlade Kosova da ne dozvoli korišćenje dinara, pozivajući ih da tu odluku povuku.

O’brajen je rekao da je ovom odlukom Vlada Kosova dovela u pitanje partnerstvo sa SAD.

„Ne iznosim mlake pretnje u javnosti. Rekao bih da ako nas ne tretiraju kao partnera, nećemo ni mi Vladu Kosova tretirati kao partnera“, rekao je Obrajan u intervjuu za Glas Amerike. Nova uredba Centralne banke Kosova, koja je stupila na snagu 1. februara, čini evro jedinom valutom za plaćanja na Kosovu.

To je izazvalo reakcije srpske zajednice koja prihvata plaćanje u dinarima iz Srbije.

Međunarodni predstavnici pozvali su Vladu da odluku odloži za prelazni rok, kako bi se građani bolje informisali. Ali Vlada nije dala znake da će odustati, iako je CBK najavila da će postojati rok od tri meseca za „obrazovanje i informisanje“ zajednica.

Ali O’brajen traži da se odluka u potpunosti povuče i da se nađe rešenje.

„Ljudi treba da znaju kako će platiti svoje račune. Kada čitam saopštenje Centralne banke, ne stoji da će biti dozvoljeno korišćenje dinara. Kaže da će biti ponuđena alternativa. Ovo je moralo da se uradi pre sprovođenja odluke u saradnji sa pogođenim zajednicama i susedima pogođenim odlukom i iskreno sa Evropskom unijom i nama. Dakle, ne, trebalo bi odmah da zaustave ovo i da onda rade na rešavanju konkretnog problema koji žele da reše, kao što to rade savremene evropske države“, naglasio je američki zvaničnik.

O’brajen je rekao da Kosovo nije uzelo u obzir savet svojih partnera za ovu odluku.

„Savremene evropske zemlje rešavaju ova pitanja preliminarnim dijalogom i na vreme obaveštavaju stanovnike“, rekao je on i dodao da je nakon odluke usledila samo kratka razmena sa premijerom Aljbinom Kurtijem.

O’brajen je dalje rekao da je odluka CBK-a o dinaru doneta bez planiranja i u žurbi.

„Ovo je pitanje partnerstva i sposobnosti u upravljanju. Svi problemi koji su se javljali od objavljivanja ove odluke identifikovani su u prvih 5-10 minuta nakon što smo saznali za to. Međutim, Vlada je nastavila sa njegovom implementacijom bez upozorenja i ostavila je jedan broj građana u nedoumici kako da plaćaju hleb, kiriju i struju, koju su neki tek počeli da plaćaju. Ovo nije oblik efektivnog upravljanja. Veoma smo zabrinuti, jer ovo pokazuje nesposobnost vlasti da služi svojim građanima, ali i partnerstvu. Biti deo Evrope danas znači rešavati probleme kroz dijalog uz efikasno planiranje i upozorenje. Ova odluka je saopštena ishitreno, bez upozorenja i bez pokušaja da se postojeći mehanizmi koriste za pronalaženje odgovora na sve probleme koji bi se mogli pojaviti“, izjavio je pomoćnik sekretara SAD.

Izvor :
Koha, Kim