NVO “Pravo na pravo” pokreće inicijativu u Gračanici

NVO “Pravo na pravo” pokreće inicijativu o postavljanju spomenika zaslužnim Srpkinjama u Gračanici.

U centru Gračanice je na Vidovdan ove godine otkrivena bista naučnika i pronalazača  Nikole Tesle, poslednje delo vajara i akademika Svetislava Arsića Basare.

“Postavljanje ove biste navelo nas je na razmišljanje o tome koga cene i veličaju naši sugrađani, a posebno da li uopšte ima spomenika znamenitim Srpkinjama u našoj opštini,odnosno u samoj Gračanici”, navela je direktorka NVO “Pravo na pravo” Milica Stojanović Kostić.

U samoj Gračanici postavljeni su spomenici Kralju Milutinu u dvorištu OŠ Kralj Milutin, Milošu Obiliću koji je premešten nakon sukoba iz Obilića u ovo mesto, spomenik Janićiju Popoviću u dvorištu Doma kulture. Jedina žena kojoj je do sada podignut spomenik u Gračanici je kraljica Simonida i nalazi se u atrijumu škole.

“NVO “Pravo na pravo” je pre svega uzelo u obzir činjenicu da se na osnovu uvida u broj spomenika i tome da je samo jedan posvećen ženi, znamenite Srpkinje ne poštuju dovoljno i da je neophodno pokrenitu ovu inicijativu kroz peticiju koju ćemo kasnije predati Opštini Gračanica i zahtevati od iste da ispuni naš zahtev”, navodi Stojanović Kostić.

Nepravedno zapostavljene Srpkinje

Veliki je broj Srpkinja koje zaslužuju da se njihov lik i delo ovekoveči u vidu postavljanja biste ili spomenika u Gračanici. Istraživanjem javnog mnjenja došli smo do sledećih predloga koji su nam slale sugrađanjke i sugrađani:

  1. Kosovka devojka – neznana junakinja
  2. Milunka Savić
  3. Desanka Maksimović
  4. Nadežda Petrović
  5. Mira Alečković
  6. Milica Stojadinović Srpkinja

Nvo “Pravo na pravo” poziva sve relevantne institucije i organizacije kao i sugrađanke i sugrađane da daju svoj doprinos u odluci o tome koji će predlog biti usvojen. U narednih 10 dana NVO “Pravo na pravo” nastaviće da ispituje javno mnjenje nakon čega će biti doneta odluka o ličnosti čiji će spomenik biti zahtevan kroz peticiju.

Na ovom linku se možete izjasniti.

ANKETA O SPOMENIKU SRPKINJI

Izvor :
NVO Pravo na pravo