NVO: Okolnosti ne dozvoljavaju održavanje slobodnih izbora na severu Kosova

Koalicija nevladinih organizacija „Demokratija na delu“ ocenila je da trenutne okolnosti ne dozvoljavaju održavanje slobodnih izbora u četiri opštine na severu Kosova, zakazanih za 23. april.

NVO su u saopštenju upozorile da „i pored višestrukog odlaganja izbornog dana i rokova za overu političkih subjekata i njihovih kandidata, politički subjekti, posebno srpske zajednice, nisu izrazili volju da budu deo izborne trke“.

„Čak ni u Severnoj Mitrovici i Zubinom Potoku, gde srpska zajednica čini više od 90 odsto stanovništva, nije registrovan nijedan kandidat iz redova srpske zajednice. Takva situacija može da podriva legitimitet institucija koje će proizaći iz izbora, jer ne garantuje fer predstavljanje srpske zajednice“, ocenjuje se u saopštenju „Demokratije na delu“.

Navodi se i da se zbog ostavki predstavnika srpske zajednice u izbornim organima, kao i njihove nezainteresovanosti za prijavu, Centralna izborna komisija (CIK) suočava sa „izazovima u obezbeđivanju neophodnih priprema za organizovanje i praćenje redovnog i autentičnog procesa izbora“.

„Neizvesnost u pogledu korišćenja postojećih biračkih centara, blagovremenog imenovanja i obuke poverenika, dostave izbornog materijala neki su od ključnih problema sa kojima se suočavaju organi za sprovođenje izbora“, dodaje se.

Koalicija je ocenila i da je bezbednosna situacija u četiri opštine na severu Kosova „i dalje krhka“.

„Ostavke srpskih policajaca u tim opštinama predstavljaju veliki hendikep u garantovanju bezbednosti, posebno tokom izbornog procesa. Podsećamo da je stvaranje bezbednog okruženja suštinski preduslov za garantovanje slobodnih i fer izbora“, zaključuje se u saopštenju „Demokratije na delu“.

Izvor :
Beta, Kim