NVO i mediji: Odluka Prištine o registarskim tablicama konfuzna

Grupa nevladinih organizacija okupljenih u inicijativi OPEN i drugih organizacija i medija upozoravaju na to da su „nenajavljen početak sprovođenja odluke Vlade Kosova o zameni saobraćajnih registarskih oznaka gradova u Republici Srbiji privremenim RKS-probnim tablicama i istovremene nejasnoće u vezi sa planovima Vlade Kosova za automobile sa oznakama KM, PR, PZ,UR, GL, PE, ĐA izdatih od strane izmeštenih policijskih uprava MUP-a Srbije, izazivali tenzije i zbunjenost među građanima“.

U saopštenju se navodi da „ne samo da uvođenju novih mera nije prethodila otvorena društvena debata na kojoj bi se utvrdili svi rizici i izazovi ovakvih mera, potrebe i viđenja svih zajednica na Kosovu, već je sprovođenje ovih mera pratila demonstracija sile, odnosno angažovanje Specijalnih jedinica kosovske Policije“.

„Opštoj konfuziji koja vlada među građanima srpske zajednice na Kosovu doprinose i šture i nejasne informacije o sprovođenju odluka Vlade Kosova, koje posebno u delu koji se tiče procedura u vezi saobraćajnih registarskih oznaka gradova na Kosovu izdatih od strane srpskih institucija (KM, PR, PZ, UR, GL, PE, ĐA) ne pružaju jasna uputstva građanima o tome šta će se desiti sa njihovim vozilima nakon konfiskacije tablica.

Ovaj nivo nepoznanica, tri dana nakon stupanja na snagu nove odluke je neprihvatljiv i protiv je interesa građana. Za ovakva pitanja potrebna su politička rešenja i grupa organizacija okupljenih oko platforme Open pozivaju na hitnu deeskalaciju i vraćanje pitanja slobode kretanja u okvir pregovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Do eskalacije je došlo u jeku dijaloga i usred učestalih sastanaka dve strane na političkom i tehničkom nivou što ukazuje na to da u najnovijoj fazi Briselskog dijaloga nije bilo razgovora o suštinskim temama kao što je sloboda kretanja. Stoga pozivamo Vladu Kosova da iskoristi ovaj kanal komunikacije i stabilizuje situaciju na terenu kako ne bi došlo do daljeg urušavanja procesa dijaloga ali i svih njegovih dosadašnjih rezultata.

Najzad, eventualni novi zajednički dogovor o slobodi kretanja, bilo da on podrazumeva preregistraciju KM vozila ili neki novi protokol kretanja za ova vozila mora biti propraćen širokom informativnom kampanjom, brzim j jeftinim procedurama ali i sistemskom podrškom građanima koji se suočavaju sa poteškoćama pri pribavljanju ličnih i putnih dokumenata“.

Potpisnici:

AKTIV

Centar za afirmativnu društvenu akcije – CASA

Centar za zastupanje demokratske kulture – ACDC

Crno beli svet – CBS

Humani centar Mitrovica – HCM

Institut za teritorijalni ekonomski razvoj – InTER

Komunikacija za razvoj društva – CSD

Nova Društvena inicijativa – NSI

Radio Goraždevac

RTV Kim

Izvor :
Saopštenje