Nuno Kueireš preuzeo dužnost stalnog predstavnika UNDP-a na Kosovu

Nuno Kueireš je imenovan za stalnog predstavnika Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu i preuzeo je svoje dužnosti od jula 2023. On zamenjuje Mariju Suokko koja je ovu funkciju obavljala poslednje četiri godine.

Kako navode iz UNDP-a, Kueireš je stručnjak za održivi razvoj koji u svoju novu ulogu donosi više od 20 godina iskustva u rukovođenju na nekoliko vodećih radnih mesta u UNDP. Radio je kao vršilac dužnostistalnog predstavnika u Azerbejdžanu (januar – jun 2023.) i imao je tri odvojena zaduženja kao zamenik stalnog predstavnika UNDP u Albaniji (2019-2023), Ekvadoru (2014-2019), gde je takođe bio vršilac dužnosti stalnog predstavnika UNDP, i Ekvatorijalna Gvineja (2011-2014).

Pridružio se UNDP-u kao mlađi programski službenik u Nikaragvi (2003-2005), nakon čega je usledio položaj ekonomiste menadžmenta u Centru za poslovna rešenja u Birou za menadžment (2005-2006) i kao specijalista za politike, izvršni službenik i specijalni Pomoćnik glavnog finansijskog službenika UNDP u Kancelariji za finansije, administraciju i upravljanje resursima (2006-2011).

Dodaje se i da je Kueireš iskustvo pre pridruživanja UNDP-u stekao sa Evropskom komisijom (2001-2002) i privatnim sektorom (2003).

Magistrirao je ekonomiju i političke nauke i magistrirao politički razvoj na Univerzitetu u Mančesteru, magistrirao evropske političke i administrativne studije na Evropskom koledžu i magistrirao međunarodne odnose na Universite Libre de Brukelles.

Pored maternjeg portugalskog jezika, govori i engleski, španski, kao i francuski. Uživa u fudbalu i mnogim drugim sportovima i raduje se istraživanju lepote Kosova sa svojom porodicom.

Izvor: Medija centar Čaglavica