Novinarska udruženja osudila napade na novinare u Beogradu i Prištini

Više novinarskih udruženja osudilo je napad na novinara televizije N1 u Nišu. Oglasili su se UNS i NUNS sa zahtevom da se kazne počinioci. Stigla je i osuda mreže Safe journalists, kako povodom incidenta u Nišu, tako i napada na ekipu TV Dukađini i pretnji uredniku “Karaktera”.

Novinar N1, Milan Stojanović, napadnut je u Nišu tokom pokušaja da snimi prilog o kvaru vodovodne mreže u Njegoševoj ulici.

Kako je Stojanović izjavio za UNS, sa udaljenosti od 50 metara snimao je radnike koji nisu imali vidno obeležje firme za koju rade. Sa te udaljenosti počeli su da viču na njega, a potom su mu prišli i pokušali da ga oteraju.

Stojanović se predstavio kao novinar i rekao radnicima da je došao da napravi prilog.

„Oni se na to nisu obazirali, opkolili su ga i nastavili da mu se unose u lice. Tek tada je video pored kamion sa obeležjima JKP ‘Naisus’, pozvao policiju koja je došla, legitimisala sve prisutne i obezbedila uslove da obavi novinarski zadatak“, dodaju iz UNS-a.

Stojanović je kazao da se prvi put susreo sa ovakvim ponašanjem, i da nije očekivao od radnika komunalnog preduzeća ovakav pristup. Potvrdio je da su ga kontaktirali iz tužilaštva i pozvali da da izjavu.

Udruženje novinara Srbije zatražilo je od tužilaštva da reaguje i pokrene postupak protiv vinovnika ovog incidenta.

Oglasila se i generalna sekretarka Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Tamara Filipović Stevanović, koja je kazala da napadi na novinare nisu redak slučaj i da su postali normalizovani zato što se ne šalje jasna poruka da je to zakonom kažnjivo i da to ne sme da se radi.

„Ja se nadam da će ovo biti izolovan slučaj. Tema kojom se vaš kolega bavio je ‘par ekselans’ od javnog značaja i on je trebalo da završi svoj posao mirno bez ikakvih problema i bez incidenata. Ali, kažem, šalje se poruka zbog nekažnjivosti da svako kome se ne sviđa način izveštavanja ili ne želi da bude snimljen iz nekog razloga, može da napadne novinara kako bi sprečio da ta informacija izađe u javnost“, rekla je Filipović Stevanović za N1.

Incident u Nišu privukao je pažnju mreže Safe Journalist koja okuplja novinarska udruženja iz regiona. Ova mreža je takođe osudila pretnje upućene uredniku “Karaktera” Nikoli Krstiću i napad na napadna novinara i kamermana RTV Dukađini.

Kako su naveli, Krstić je dobio nekoliko teških pretnji od strane istog lica sa otvorenog naloga na društvenoj mreži Tviter.

„Novinaru su izrečene brutalne pretnje i uvrede u kojima se na više načina navodi na koji način će se lice obračunati sa novinarom Krstićem i njegovim istomišljenicima, posebno ističući da mu je mesto u ‘plastičnoj crnoj vreći’. U pretnjama se navode jezivi načini na koje treba povrediti novinara. U isto vreme novinar se poziva da se javi i uzvrati komunikaciju, i to se čini kroz nekoliko komentara u nizu koji se vezuju za pisanje Nikole Krstića i raspravu o genocidu u Srebrenici“, naveli su iz Safe Journalist.

Ova mreža ujedno navodi da je ekipa RTV Dukađini, koju čine novinar Ljiridon Lozani i snimatelj Diamant Madžaraj, fizički napadnuta dok je izveštavala u naselju Pejton u Prištini radi prijavljivanja prihoda u Poreskoj upravi Kosova u ponedeljak 21. februara.

„Vlasnik jednog od lokala u kojem je ekipa snimala, prvo je pokušao da ih spreči u obavljanju dužnosti, a zatim je fizički napao snimatelja Madžaraja. Ekipa je odmah pozvala policiju koja je uhapsila počinioca. U policijskoj stanici iskaz su povodom incidenta dali i novinar i snimatelj“, poručili su.

Kažu da ovakvi incidenti povećavaju nesigurnost novinara u svakodnevnom radu u Srbiji i na Kosovu.

Direktor ove mreže, Dragan Sekulovski, ocenio je da je fizičko nasilje prema medijskim radnicima neprihvatljivo i da mora prvo da bude javno osuđeno od strane vlasti, a zatim odmah kažnjeno od nadležnih pravosudnih institucija.

„Samo brza reakcija policije, a zatim i javnog tužioca u slučajevima u kojima su narušena prava novinara, zaštitiće slobodu izražavanja i sprečiće buduće napade na medijske radnike“, ocenio je.

Pozvali su predstavnike vlasti da osude sve napade i pretnji novinarima koje su se dogodile samo u jednom danu, a nadležne institucije da preduzmu sve mere koje su im na raspolaganju da osiguraju bezbednost novinara.

Najavili su da će o incidentima da obaveste sve relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane.

„Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana“, zaključuju.

Izvor :
Kossev