Novinarka Medija centra Sanja Đokić dobitnica godišnje nagrade za serijal tekstova o nelegalnoj gradnji u opštini Gračanica

Udruženje novinara Srbije na Kosovu danas je uručilo godišnje nagrade za 2023. godinu.  U kategoriji štampanih i onlajn medija žiri je odlučio da nagradu dode novinarki Medija centra u Čaglavici Sanji Đokić za uređivanja portala i serijal tekstova o nelegalnoj gradnji na teritoriji opštine Gračanica.

Prema oceni žirija Đokićeva je ovim serijalom tekstova “ukazala na važan problem sredine u kojoj radi na vrlo profesionalan način, dajući jedinstveni pečat svojim tekstovima. Aktivnim pisanjem, istrajnošću istraživačkog novinarstva i prenošenjem informacija o ovoj veoma važnoj temi doprinela je aktiviranju opštine Gračanica na rešavanju ovog problema, što je i zadatak novinara“.

Đokićeva se na nagradi zahvalila najpre, kako je rekla ,svojim kolegama iz redakcije koji su takođe učestvovali u izradi ovih tekstova, ali i žiriju što je prepoznao ovu temu kao veoma značajnu.  

“Ovo naravno nije samo moja nagrada, jer sajt uređujemo svi zajedno u redakciji, u pisanju tekstova učestvujemo zajedno, video priloge ne možemo bez naših snimatelja i montažera, tako da su za ovu nagradu zaslužne i moje kolege. Što se tiče ovog serijala tekstova o nelegalnoj gradnji, na žalost pored nas i kim Radija mislim da se skoro niko drugi iz medija nije u nekoj većoj meri bavio tom važnom temom, a ona jeste važna iz mnogo razloga, ali ne bih sada o tome. Videćemo krajnji epilog svega toga, koji ćemo svakako pratiti i o čemu ćemo sa velikim zadovoljstvom nastaviti da izveštavamo”, navela je novinarka Medija centra Sanja Đokić.   

Za radijsko novinarstvo nagrada je pripala  novinaru i uredniku portala Riznica Ivanu Miljković za radijsku emisiju „Kada reč iskoči od srce“.

Prema oceni žirija, „Kada reč iskoči od srce“ obrađuje zanimljivu temu veoma profesionalno i kreativno, sa adekvatnim sagovornicima, stručnim licima, ali i onima koji „žive“ ovaj dijalekt.

„Kada sam krenuo da radim ovu priču nisam ni znao dokle će ona da me dovede, još manje da će biti nagrađena. Prosto, dobio sam temu prizrensko timočki dijalekt i kako joj prići. Krenuo sam da tražim ljude, sledio put i samo ću citirati svog sagovornika iz emisije koji je rekao  -Kosovac malo zbori, ali kad kaže što bi zborio kad drugi umeju to mnogo bolje od njega, ali onda kad kaže ta reč dolazi iz srca. Saznao sam koliko je bogatstvo našeg dijalekta koji nažalost jeste ugrožen“, rekao je Miljković.

Nagrada u kategoriji televizijskog novinarstva pripala je dokumentaristi Žarku Joksimoviću za dokumentarac „Gora nije sama“.

Žiri je ocenio da je ovaj dokumentarni zapis “zapravo, jedina prava dokumentarna priča među pristiglim radovima, da su vidljivi  profesionalan pristup tematici, ali i samom novinarskom angažovanju i utkano dugogodišnje iskustvo autora. Kreativnosti ne manjka. Odličan je i adekavatan izbor muzičkih tema. Kvalitet slike je odličan, a vidljiv je i snimateljski trud da isprati i slikom dočara svaki deo priče. Dokumentaracem se šalje više poruka, on promoviše znanje, donosi priču o tradiciji i običaju Goranaca, o očuvanju identiteta, rodoljublju i neraskidivim vezama s mestima iz kojih „vučemo“ poreklo. Uložen je ogroman trud autora, koji priču beleži dugo, kroz tri godišnja doba, na velikom broju lokacija što donosi posebnu dinamiku emisiji“, ocenio je žiri.

„Kad u poznom periodu rada svodite nekakve račune naravno da među više desetina priznanja postoje ona koju su manje ili više draga. Draga su možda i ne i najznačajnija, ali svakako najdraža ona koja kad osetite da vas hvale tamo gde je najteže dokazati se, a to je ono u svom dvorištu u sredini gde ste rođeni, gde živite. Upravo se zbog toga danas radujem“, rekao je Joksimović.

Za novinarske nagrade koje dodeljuje UNS na Kosovu predloženo je 16 radova u tri kategorije: televizijsko novinarstvo, novinarstvo na radiju i novinarstvo u štampi, a članovi  žirija bili su predsednik Društva novinara Vojvodine Predrag Rava, novinar iz Aleksinca Milan Vlajić i dopisnik Tv Prva Zoran Maksimović.

Udruženje novinara Srbije na Kosovu u saradni sa Misijom za organizacionu bezbednost i saradnju (OEBS) godišnje novinarske nagrade dodeljuje drugu godinu zaredom.

“Danas sam ja ovde da vam kažem – svaka vam čast, bravo za sve vas koji ste radili proteklih godinu dana, a evo troje mojih kolega su danas ovde i sa zadovoljstvom ću im uručiti ovu nagradu. Verovatno ste vi za jednu nijansu bili malo kreativniji i  malo bolji i vredniji od nas i zato su ova priznanja i ove nagrade apsolutno zaslužne. Svaka čast, moj veliki profesionalni naklon vama koji ste nagrađeni, ali i svim novinarima koji su u proteklih godinu dana radili i izveštavali iz nimalo lakih situacija i okolnosti kakve su nas nažalost u prošloj godini pratile. Verujem da ćemo naredne godine da se bavimo isključivo lepim i kreativnim temama, da ćemo u narednih godinu dana slaviti život, slaviti normalnost i što manje izveštavati iz kriznih situacija“, rekla je predsednica Udruženja novinara Srbije na Kosovu Ivana Vanovac.

Šef Misije OEBS-a na Kosovu Majkl Devenport rekao je da ova godina nije bila laka posebno ne za novinare i medijske radnike, pre svega zbog krize na severu Kosova, kada se i dogodio veliki broj napada na novinare.   

“Činjenica je da posao novinara i uopšte svih onih koji se bave ovom oblašću  nije postao lakši tokom ovih godinu dana. Takođe delim vašu nadu da će biti više prijatnijih tema tokom idućih godinu dana, ali pre svega želim da vam kažem da u svim okolnostima u kojima živimo zajedno kvalitetan posao, kvalitetno novinarstvo ima ključnu ulogu u svim demokratskim društvima. Vaš posao, vaša posvećenost tome je od ključne važnosti za sve građane. Teška je ekonomska pozadina ima veliki uticaj na posao novinara, ponekad i politički pritisci na novinare, ali i bezbednost novinara“,  rekao je Devenport.

Dodeli nagrada prisustvovao je sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović.

“Nikada na Kosovu i Metohiji nije bilo lako biti novinar, ali nikad nije bilo ni dosadno biti novinar. Ovde se dešavaju i smenjuju događaji koji čine naše kolege novinare najspretnijim, najsposobnijih i rekao bih najvitalnijim u čitavoj našoj novinarskoj zajednici”, rekao je Brajović.

Prošlodišnji dobitnici nagrada su urednica portala „Gračanica onlajn“ Anđelka Ćup, snimatelji “Produkcije New Perss” i “Medija centra” u Čaglavici Jovica Karadžić i Nebojša Đokić, novinarka „Radija KiM“ Aleksandra Arsić i novinarka Radija Kosovska Mitrovica Ivana Vanovac.

Izvor :
Medija centar Čaglavica