„Novinarima omogućiti nesmetano vršenje njihovih radnih dužnosti i sprečiti dalje verbalne i fizičke napade i pretnje“

Foto RSE

Grupa organizacija civilnog društva i medija oštro osuđuju nedavne napade na srpske i albanske medijske redakcije prilikom njihovog izveštavanja naseveru Kosova, navodeći da napadi na novinare i novinarke predstavljaju ozbiljnu pretnju medijskim slobodama i demokratskim principima kojima težimo kao društvo.

„Izražavamo duboku zabrinutost zbog porasta verbalnih i fizičkih napada na novinare koji obavljaju svoj posao na terenu. Slobodno novinarstvo je osnovni stub demokratije i ključno za izgradnju otvorenog društva u kojem se poštuju ljudska prava i vladavina prava. Napadi na novinare predstavljaju direktno kršenje ovih vrednosti“, navodi se u saopštenju.

Oni pozivaju sve relevantne aktere, lokalne političke predstavnike, predstavnike međunarodne zajenice, da preduzmu hitne mere kako bi se novinarima omogućilo nesmetano vršenje njihovih radnih dužnosti i kako bi se sprečili dalji verbalni i fizički napadi i pretnje. Dodaju da to podrazumeva pružanje adekvatne zaštite novinarima.

„Takođe, pozivamo sve građane i građanke, kao i organizacije civilnog društva, da podrže slobodu medija i novinarstva. Informisano društvo zahteva raznolikost mišljenja, slobodu izražavanja i pristup relevantnim informacijama. Potrebno je da radimo zajedno kako bismo stvorili okruženje u kojem novinari mogu da obavljaju svoj posao bez straha od bilo kakvih vidova napada, pritisaka ili zastrašivanja“.

Navode i da ostaju posvećeni podršci novinarima u njihovim naporima da obezbede objektivno, nepristrasno i istinito izveštavanje.


„Nastavićemo da se borimo za slobodu medija i jačanje novinarske profesije u cilju izgradnje demokratskog društva“, zaključuje se u saopštenju grupe civilnog društva i medija.

Potpisnici saopštenja:

Aktiv

Avenija

Centar za zastupanje demokratske kulture

Centar za društvene inicijative

Centar za mir i toleranciju

Forum za razvoj i multietničku saradnju

Gračanica Online

Humani centar Mitrovica

Inter

Nova društvena inicijativa

Produkcija New Press

Omladinska parteška aktivnost

Radio Goraždevac

Radio KIM

RTV Mir

Sanja Sovrlić, novinarka N1

Medija centar Čaglavica

Komunikacija za razvoj društva CSD

Izvor :
Medija centar Čaglavica