Novi srpski poslanici položili zakletvu u Skupštini Kosova

Deset srpskih poslanika danas je položilo zakletvu u Skupštini Kosova čime su stupili na dužnost u kosovskom parlamentu, a nakon što su njihovi prethodnici, poslanici Srpske liste, nedavno podneli ostavke, javlja reporterka Radija Kim iz kosovskog parlamenta.

U Parlamentu Kosova će i dalje biti najviše poslanika koji su na poslednjim izborima bili na listi upravo ove partije – Milan Kostić, Zoran Maksimović, Olivera Zdravković, Milan Joksimović, Ksenija Božović, Radoš Mihajlović, Nenad Radenković, Svetislav Jokić i Biljana Maksić.

Jedini poslanik koji nije bio na listi SL je poslanik koji dolazi iz Građanske inicijative SPO iz Štrpca, Cvetko Veljković.

Zanimljivo je i da srpsku zajednicu u Skupštini Kosova, iako su na izborima učestvovali na kao kandidati Srpske liste, trenutno najviše čine članovi Socijalističke partije Srbije i Građanske inicijative Sloboda, demokratija, pravda, a ne Srpske napredne stranke što je do sada bio slučaj.

Odmah po polaganju zakletve poslanici su napustili skupštinsku salu.

U Skupštinu je po izlasku srpskih poslanika iz sale, u parlament stigao premijer Kosova Aljbin Kurti.

Podsetimo, novi poslanici su na ove pozicije došli nakon što su poslanici Srpske liste – Igor Simić, Slavko Simić, Miljana Nikolić, Zoran Mojsilović, Verica Ćeranić, Branislav Nikolić, Miloš Perović, Ljubinko Karadžić, Jasmina Dedić i Dragana Antonijević podneli ostavke nakon što je počela primena odluke Vlade Kosova o preregistraciji vozila sa srpskih tablica gradova na Kosovu na RKS tablice.

Izvor :
KIM