Novi komandant KFOR-a: Radiću na očuvanju mira

Novi komandant KFOR-a Ferenc Kajari, po preuzimanju dužnosti rekao je da će tokom svog mandata raditi najbolje što može na očuvanju mira i stablnosti na Kosovu, prenosi Ekonomia Online.

On je na svečanosti na kojoj je preuzeo dužnost od bivšeg komandanta KFOR-a Franka Federicija ocenio da je njegov prethodnik obavio odličan posao.

„Želim da se zahvalim komandantu Francu Federici na odličnom poslu koji je obavio, posebno na predanoj podršci i društvu tokom mojih priprema prošle godine, hvala vam puno.“

Kajari je izjavio da će očuvati mir i stabilnost na Kosovu.

„Obavezujem se da ću slediti stope svojih prethodnika poslednjih godina, ka miru i stabilnosti na Kosovu „.

Mađarski general će biti 26. po redu komandant KFOR-a.

Kajari važi za iskusnog obaveštajnog oficira sa dugogodišnjim iskustvom u mirovnim operacijama a na čelu međunarodnih vojnih snaga na Kosovu će biti do novembra 2022. godine.

Brigadni general Kajari je već bio angažovan na zadacima na Balkanu jer je 1996. godine bio oficir za vezu nacionalnog kontigenta pri mirovnim snagama IFOR u Bosni i Hercegovini. Osim toga, međunarodno i iskustvo u misijama sticao je i kada je 2004. godine bio savetnik EU u Darfuru, služio u misiji ISAF u Avganistanu, ili radio u NATO komandi u Norfoku, u Virdžiniji.

Od 2000. godine komandanti KFOR-a bili su najčešće iz Italije – čak 12 puta. Prvi čovek KFOR-a je tri puta biran iz Francuske, sedam puta iz Nemačke i po jednom iz Velike Britanije, Norveške i Španije.

Izvor :
RTK2, Ekonomia online, Balkanska bezbednosna mreža