Nova runda dijaloga Beograda i Prištine

Delegacija Beograda predvođena direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem razgovaraće danas u Briselu u okviru dijaloga sa Prištinom. Kosovsku delegaciju predvodi Besnik Bisljimi.

Kako je najavljeno danas će se razgovarati o Statutu ZSO, energetici, nestalima.

Početak razgovora ekspertske delegacije Beograda sa specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom planiran je za danas u 09.30 u zgradi Evropske službe za spoljne poslove.

Petar Petković je ranije, nakon sastanka predsednika Aleksandra Vučića i Miroslava Lajčaka u Beogradu, izjavio da razgovori o statutu ZSO treba da daju odgovore na koji način će se rešiti brojna važna pitanja koja se odnose na zajednicu, a pre svega na koji način će biti rešena izvršna ovlašćenja koja ZSO ima, u skladu sa sporazumima koji su potpisani 2013. i 2015. godine.

“To se odnosi i na zdravstvo i školstvo i prostorno planiranje i sva druga važna pitanja. Beograd ima puno pravo da finansira sve te institucije kroz ZSO”, istakao je Petković.

Besnik Bisljimi je sinoć otputovao u Brisel. Kako se navodi u saopštenju Vlade Kosova, Bisljimi će učestvovati na sastancima u okviru procesa dijaloga na kojima će se razmatrati implementacija Briselskog sporazuma od 27. februara, Implementacionog aneksa od 18. marta i novi plan za dalje korake od 21. oktobra.

“Ovo je prvi sastanak ovog procesa posle onog 26. oktobra sa liderima Nemačke, Francuske, Italije i EU, gde je Republika Kosovo istaklo svoje stavove i spremnost za potpisivanje i punu primenu sporazuma”, navodi se u saopštenju iz vlade Kosova.

Dve strane su prethodno bile u Briselu 26. oktobra i tada su održani odvojeni sastanci predsednika Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija sa predstavnicima EU.

Izvor :
RTS, Kim