Nova runda dijaloga Beograda i Prištine u Briselu

Glavni pregovarači Kosova i Srbije Besnik Bisljimi i Petar Petković sastaće se danas u Briselu u okviru nove runde dijaloga na tehničkom nivou.

Sastanak direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića i specijalnog izaslanika za dijaloga Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka zakazan je za 9 sati, a zatim se očekuje razgovor Lajčaka i Besnika Bisljimija. Nakon pojedinačnih susreta sa specijalnim izaslanikom predviđeni su i direktni razgovori delegacija Beograda i Prištine.

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručio je uoči nove runde dijaloga glavnih pregovarača Kosova i Srbije Besnika Bisljmija i Petra Petkovića da očekuje da će obojica biti spremni da se dogovore o konkretnim narednim koracima ka implementaciji Sporazuma.

Podsetimo, poslednji sastanak na visokom nivou održan je 2. maja kada su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti usvojili Deklaraciju o nestalim osobama. Takođe je predstavljen i Nacrt statuta Zajednice srpskih opština koji je kosovski premijer ocenio kao „suštinski neprihvatljiv“.

Izvor :
Kim