Nova godina u Beogradu dočekana uz koncerte, vatromet i laserski šou na Savi

Više hiljada Beograđana i gostiju prestonice dočekalo je Novu 2022. godinu, uz koncerte i vatromet, na Trgu Nikole Pašića, odnosno na Sava promenadi. Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da je na proslavi Nove godine bilo između 40.000 i 50.000 ljudi, uz ocenu da je „Beograd večeras bio svet“.

Na Trgu republike postavljen je videobim na kome se emitovao prenos proslave Nove godine sa Sava promenade, gde se, uz koncert Gorana Bregovića, vatromet i lasersko osvetljene Kule Beograd, takodje okupilo više hiljada ljudi.

Kako je i najavljeno, vatromet je dva minuta pre ponoći aktiviran iz osam različitih sistema, sa 250 pozicija, dok je svetlosni performans proizvodilo 55 lasera.

Dežurne ekipe Hitne pomoći na licu mesta rekle su da im se nekoliko građana javljalo zbog povišenog pritiska, ali da ozbiljnijih problema i komplikacija nije bilo.

Građana koji šetaju bilo je i na centralnim gradskim ulicama, dok su i kafići i restorani uglavnom puni i u njima je teško pronaći mesto za sedenje. Gužve nije bilo u Skadarliji, gde su građani svoje mesto uglavnom pronašli u baštama kafića, ili onim restoranima koji rade.

U Knez Mihailovoj ulici nije bilo velike gužve, a neformalna proslava odvijala se uz više grupa trubača obučenih u Deda Mrazove.

Beograd je, prema najavama gradskih čelnika, jedan od retkih gradova u Evropi koji ima organizovan doček Nove godine. Prema pojedinim procenama, Beograd je u novogodišnjoj noći posetilo oko 100.000 gostiju, a prema navodima medija, oko 40 odsto beogradskih restorana nije radilo.

Izvor :
N1 Beograd, Beta, Stefan Miljuš