NKEU: Bisljimijevo etiketiranje protivno duhu dijaloga

Radna grupa Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 35 ocenila je da je etkiketiranje organizacija civilnog društva od zamenika kosovskog premijera Besnika Bisljimija protivno duhu dijaloga Beograda i Prištine, kao i da je suprotno evropskim vrednostima i demokratskim principima.

“Smatramo da njegov čin predstavlja potez koji mora biti osuđen od strane Vlade Kosova, Evropske unije i zemalja članica Kvinte”, navodi se u saopštenju Radne grupe koja je reagovala na Bisljimijeve kritike.

Bisljimi je juče na društvenoj mreži “X” naveo da je Lajčak objavio da je održao sastanak sa članovima Radne grupe Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35 i delegacijom Srba sa Kosova koja boravi u Briselu nekoliko sati pre nego što je podneo izveštaj o normalizaciji odnosa u dijalogu između Kosova i Srbije, ali da je odlučio da ne pominje da je reč o članovima Nacionalnog konventa u Srbiji.

Iz NKEU poručuju da ovu grupu čini mreža organizacija civilnog društva koja je nezavisna u svom radu, i ne predstavlja stavove bilo kojih državnih organa, bilateralnih ili međunarodnih organizacija.

“Radna grupa za Poglavlje 35 aktivno radi na praćenju, unapređenju i promociji procesa dijaloga o normalizaciji, kao i na pomirenju između albanske i srpske zajednice. Mi ne gledamo na dijalog kao na rivalstvo između dve neprijateljske strane već kao na proces koji treba da omogući trajni mir, bolji život za sve ljude bez obzira na nacionalnu ili etničku pripadnost, kao i prosperitet za ceo region. Rad Radne grupe je otvoren za javnost, a koristi od naših rezultata imaju svi učesnici u dijalogu, uključujući i gospodina Bislimija”, navedeno je.

Izvor :
Kim