Ninić: Radoičić bi trebalo da bude uhapšen ako Srbija poštuje Ustav

Nakon što je sada već odlazeći potpredsednik Srpske liste, Milan Radoičić, preuzeo krivicu za oružani sukob u Banjskoj, advokat Ivan Ninić za Nova.rs kaže da bi Srbija, ukoliko dosledno poštuje Ustav, trebalo odmah da ga uhapsi. Osim što precizira da nam predstoji najteži period u novijoj srpskoj istoriji, navodi još dva pravca u kojima bi mogao da se kreće slučaj Radoičića.

„Ako bi država Srbija dosledno primenila Ustav i zakon, posle konferencije advokata Milana Radoičića, Srbija bi trebalo da ga uhapsi, a Tužiliaštvo za organizovani kriminal da mu odredi pritvor. Trebalo bi da od njega uzme izjavu, potom da identifikuje sve članove njegove grupe i da svima odredi pritvor kako bi se istraga vodila neometano“, kaže Ivan Ninić.

Dodaje da su neki ljudi izgubili život na delu teritorije koju Srbija smatra svojom po Ustavu.

„Onda bi svi učesnici tih oružanih sukoba trebalo da budu privedeni pravdi i da se vodi predkrivični postupak, da se odredi ko je odgovoran za ljudske žrtve“, napominje sagovornik Nova.rs.

Precizira da nakon što se utvrdi ko je sve učesnik događaja, za svim onim licima koja nisu dostupna Tužilaštvu, treba raspisati poternicu.

Briselski sporazum – kamen spoticanja

Ninić kaže da bi ovakav sled događaja bio u idealnim uslovima da sadašnji šef diplomatije Ivica Dačić 2013. godine nije potpisao Briselski sporazum uz saglasnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Onog trenutka kada smo kao država prihvatili i potpisali Briselski sporazum, mi smo pogazili naš Ustav i naše zakone, zato što su se srpske sudije i tužioci, njih 53, 2017. godine integrisale u kosovski pravosudni sistem. Oni su po odobrenju Aleksandra Vučića i Vlade Srbije položili zakletvu pred Hašimom Tačijem na kosovskom ustavu i zakleli na vernost Republici Kosovo“, kaže Ninić.

On podseća da je Srbija tada tvrdila da je reč o samo neutralnoj izjavi.

„Mi sada imamo paradoksalnu situaciju da imamo na jednoj teritoriji koju smatramo nedeljivom, dva ustava, dva krivična zakona i dva pravna sistema koji se međusobno ne priznaju. Ako bi država Srbija pogazila Briselski sporazum, onda treba da postupa prema Milanu Radoičiću i da postupa prema svim drugim licima“, kaže Ninić.

Ovaj advokat kaže da ako bi Srbija postupala u skladu sa Briselskim sporazumom i stavom država članica Kvinte i svih drugih preuzetih obaveza – u tom slučaju jedinu nadležnost ima sud u Prištini.

„Mi za sada nemamo nijedan međudržavni sporazum sa Kosovom i nemamo formalno obavezu da Milana Radoičića i ostale učesnike izručimo Prištini. Ako država u narednom periodu bude izložena pritiscima EU i velikih sila, ja ne znam kako će se vlast nositi sa tim pritiscima“, pita se Ninić.

Najteži period u novijoj srpskoj istoriji

On ostavlja mogućnost da Milan Radoičić postane pitanje svih pitanja i da se to podigne na nivo državnog problema, kao šo je bio slučaj sa haškim osuđenikom i bivšim predsednikom RS Radovanon Karadžićem i Ratkom Mladićem.

„Ovo priznanje je dovelo položaj države u potpuni ćorsokak i potvrdilo promašaj Vučićeve politike prema Kosovu. Potvrdilo je i Vučičevu nesposobnost da uspostavi kontrolu nad svojim prijateljima i svojim izvođačima radova, kao što je Milan Radoičić“, kaže Ninić.

Podvlači da je juče saopštena delimično surova istina, i da Ninić msili da je ona još surovija i da će nas „sve ovo koštati kao državu“ i da nam predstoji period koji će biti najteži u novijoj srpskoj istoriji.

„Ovo se ne može završiti bez težih posledica po našu državu. Sve zavisi od toga u kojoj meri će Vučić biti primoran da Radoičića pusti niz vodu. Sve će ovo nadzirati međunarodna zajednica, manevarski prostor za bilo kakvu našu manipulaciju je sužen. Pitanje Kosova zacementirano je ovim događajem“, smatra sagovornik Nova.rs.

Treća mogućnost: Nagodba

Ceo slučaj bi mogao da se odvija još u jednom pravcu, a radi se o tome da bi Milan Radoičić mogao da sklopi nagodbu sa Tužilaštvom.

„On bi u tom slučaju u skladu sa našim zakonima bio osuđen i upućen u srpski zatvor na izdržavanje kazne. Ne verujem da će, ipak, takva vrsta manipulacije zadovoljiti EU i međunarodnu zajednicu jer mi koliko god negirali Briselski sporazum, pokazalo se da je on skrojen da je iznad Ustava Srbije. Deset godina traju posledice Briselskog sporazuma i sada dolazi do tačke ključanja kada će Briselski sporazum imati primat nad pravosudnim sistemom Republike Srbije“, kaže Ninić.

Ninić navodi primer toga da ubicu Olivera Ivanovića nije uhapsila Srbija, kao i da se ceo postupak vodi pred sudom u Prištini.

Razlog toga je Briselski sporazum.

Slučaj Banjska

U selu Banjska na Severu Kosova, ove nedelje došlo je do oružanog sukoba između grupe muškaraca i Kosovske policije.

Tom prilikom, ubijen je jedan Kosovski policajac, ali i trojica Srba sa KiM, koje je Priština označila kao „napadače“.

U međuvremenu, na jučerašnjoj konferenciji za medije, advokat Goran Petronijević, pravni zastupnik Milana Radoičića, pročitao je njegovo saopštenje u kom se navodi da Radoičić preuzima odgovornost za događaje na Severu.

Izvor: Nova S