Nezaposlenost glavni problem Srba i Albanaca na Kosovu

Kosovski centar za bezbednosne studije i Nova društvena inicijativa predstavili su danas u Prištini rezultate istraživanja o percepcijama građana o međuetničkim odnosima i saradnji na Kosovu. Anketa je obuhvatila dva ključna poglavlja: ukupne percepcije o stanju međuetničkih odnosa i ukupne percepcije o međuetničkoj saradnji na Kosovu. Rezultati istraživanja pokazuju da su nezaposlenost i nedostatak prilika za zapošljavanje glavni problemi Srba i Albanaca na Kosovu. Čak 51% Albanaca i 46% Srba izrazilo je zabrinutost po ovom pitanju.  

„Ovom prilikom se vidi da među kosovskim Srbima postoji veća zabrinutost o etničkim odnosima. To ostaje problematično za 13% Srba u odnosu na 2% anketiranih Albanaca koji su međuetničke odnose videli kao zabrinutost za zajednice“, rekao je Špat Baljaj iz Kosovskog centra za bezbednosne studije. 

Kada je reč o bezbednosti, 84% Albanaca reklo je da se oseća bezbedno kao pripadnici svoje etničke grupe, u poređenju sa 44% Srba koji se osećaju bezbedno, a 39% ne. Najveći zabrinjavajući rezultat istraživanja odnosi se na “znanje građana o opštinskim mehanizmima posvećenim rešavanju bezbednosnih problema”.  

„Nažalost 79% Albanaca nije upoznato sa postojanjem opštinskog Odbora za bezbednost u zajednici u njihovoj opštini, dok među Srbima njih 52% nema informacija ili saznanja o ovom mehanizmu. Oni koji su upoznati sa ovim mehanizom upitani su da li su upoznati sa njihovim radom. Očigledno je da se vidi nezadovoljstvo i skepticizam“, rekao je Baljaj. 

Rezultati istraživanja pokazuju da su Albanci optimističniji u pogledu stanja međuetničkih odnosa na Kosovu u poređenju sa Srbima. Prema rezultatima 44% Albanaca smatra da su međuetnički odnosi dobri, a 6% da su odlični, što pokazuje da većina (50%) Albanaca ima pozitivan stav u poređenju sa 41% koji smatra da međuetnički odnosi na Kosovu nisu dobri. Među Srbima rezultati pokazuju da 30% smatra da je stanje međuetničkih odnosa dobro, a 45% ga vidi “ni dobro ni loše”, a 14% kao loše.  

Kada je reč o međuetničkoj saradnji, rezultati pokazuju da je ona vrlo bitna za Srbe i Albance na Kosovu. 30% anketiranih Albanca i 24% anketiranih Srba međuetničku saradnju smatraju vrlo bitnom. Svega 6% albanskih građana i 5% srpskih anketiranih građana su izjavili da međuetnička saradnja nije bitna. Velika većina anketiranih odnosno 91% Albanca i 79% Srba smatra da bolji međuetnički odnosi doprinose ekonomskom razvoju Kosova. 

Predstavljanju rezlultat istraživanja prisustvovao je ambasador Nemačke na Kosovu Jern Rode. 

“Mi moramo nastaviti sa radom i nažalost ovih dana vidimo posedice odsutnosti dijaloga, zatim govor mržnje, političko zastrašivanje koje narušava odnose među zajednicama. Mi težimo da imamo više projekata na Kosovu pri čemu lideri članovi zajednica, građani, civilno društvo i njihovi predstavnici zajednički adresiraju i identifikuju zajedničke izazove umesto da se međusobno bore za pitanja koja smo videli poslednjih meseci uključujući i registarske tablice”, rekao je Rode. 

Istraživanje je sprovedeno u okviru projekta “Podsticanje međuetničke saradnje i pomirenja” koji finansira Fond Pakta za stabilnost Saveznog ministarstva inostranih poslova Nemačke. Sprovedeno je od 28. oktobra do 2. novembra sa oko 1.200 građana, a obuhvatilo je glavne regione Kosova, uključujući multietničke opštine, urbane i ruralne sredine. 

Izvor :
Medija centar Čaglavica