Nenad Rašić: Srbi južno od Ibra treba da uđu u Skupštinu Kosova

Predsednik Progresivne demokratske stranke Nenad Rašić, koji je na poslednjim parlamentarnim izborima na Kosovu podržao Građansku inicijativu “Sloboda, pravda, opstanak”, na čijoj su listi bili i pojedini članovi partije na čijem je čelu, rekao je da je ova GI spremna da preuzme rezervisana mesta za srpsku zajednicu u Skupštini Kosova, nakon što su poslanici iz redova Srpske liste podneli ostavke. Rašić je kazao da je za Srbe južno od Ibra važno da u institucijama imaju svoje predstavnike koji će zastupati i boriti se za njihova prava.

“Na početku samog ovog procesa, podizanja tenzija rekao sam da ja imam razumevanje i da razumem zašto je došlo do toga što se veliki broj ljudi povukao iz kosovskih institucija, ali takođe molim njih da razumeju nas, da je nama, uslovno rečeo na jugu, jedini mehanizam i jedini način borbe baš kroz institucije. Mi ćemo svim svojim kapacitetima, ukoliko bude bilo ponuđeno, pokušati da se izborimo za naše pravo da kroz institucionalno delovanje delujemo u ovom slučaju, bilo da se radi o premijeru, predsednici ili bilo kome drugom. Mi ćemo naše političko delovanje i naše pravo tražiti kroz rad u institucijama”, rekao je Rašić novinarima nakon sastanka sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani u vezi sa određivanjem datuma za vanredne lokalne izbore na severu Kosova. 

Na poslednjim parlamentarnim izborima Nenad Rašić nije bio kandidat za poslanika u Skupštini Kosova, jer je protiv njega bila podignuta optužnica za zloupotrebu položaja i ovlašćenja. Međutim pre nekoliko dana Rašić je u vezi sa tim slučaj oslobođen optužbi.

Kandidati Građanske inicijative “Sloboda, pravda, opstanak na poslednjim parlamentarnim izborima bili su Milan Dabić, Cvetko Veljković i Rada Trajković.

CIK “zamenio” poslanike koji su podneli ostavke

Nakon što su predstavnici Srpske liste podneli ostavke i u Skupštini Kosova, Centralna izborna komisija je na zahtev kosovske predsednice, Vjose Osmani, donela odluku o tome ko će zameniti poslanike Srpske liste koji su pre nekoliko dana dali ostavke na svoje funkcije.

U pitanju je devet poslanika iz redova Srpske liste i jedan  iz  Građanske inicijative za slobodu, pravdu i opstanak.

Prema ovoj odluci bivšeg poslanika Slavka Simića, trebalo bi da zameni Milan Kostić iz Srpske liste, Igora Simića – Zoran Maksimović iz SL, Miljanu Nikolić – Olivera Zdravković iz SL, Zorana Mojsilovića – Milan Joksimović iz SL, Vericu Ćeranić – Ksenija Božović iz SL.

Poslanika Branislava Nikolića trebalo bi da zameni Radoš Mihajlović, Miloša Perovića – Nenad Radenković, Ljubinka Karadžića – Svetislav Jokić, Jasminu Dedić – Biljana Maksić.

Bivšu poslanicu Draganu Antonijević, prema ovoj odluci, zameniće Cvetko Veljković iz Građanske inicijative Sloboda, pravda, opstanak.

Međutim, ukoliko nominovani za poslanike ne prihvate mandate, iz Centralne izborne komisije  su naveli da će CIK morati da postupi po zakonu i da predloži poslanike iz redova partija Srba koje su učestvovale na prethodnim parlamentarnim izborima. 

Izvor :
Medija centar Čaglavica