Nenad Rašić poručuje da je spreman da učestvuje u pisanju statuta ZSO, ukoliko je to potrebno

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić spreman je da učestvuje u pisanju statuta Zajednice srpskih opština, ali samo ako je to potrebno. On je u intervjuu za Glas Amerike naveo da je „nezahvalno preuzimati odgovornost“ i uključiti se u procese u kojima nije lično učestvovao u poslednjih deset godina – koji su rezultat briselskih razgovora. Ideju da i Nenad Rašić učestvuje u pisanju statuta Zajednice srpskih opština izneo je krajem prošle godine premijer Kosova Aljbin Kurti, koji je naveo da može da u narednih godinu dana napiše moderan evropski nacrt statuta.

Ako bi neko mene pitao verovatno bih rekao – ja bih voleo da ne budem tu, ali kao ministar, kao odgovorna osoba verovatno morate da preuzmete odgovornost i ako se to bude desilo u praktičnom smislu, da to bude trebalo stvarno da se radi na tome, ja bih pre svega morao da imam jedan broj određenih poznavalaca, da ne kažem stručnjaka koji bi bili iz različitih oblasti, prava, ekonomije, administracije, da bi mi taj naš potencijalni nacrt statuta mogli da uskladimo sa zakonodavstvom i Ustavom Kosova. Trebalo bi vremena za to, u tom slučaju, ali naravno da bih ukoliko bi trebalo preuzeo takvu odgovornost”, rekao je Rašić Glasu Amerike.

On je rekao da očekuje da će tokom ove godine Zajednica srpskih opština biti formirana u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova.

Verujem iskreno da će u ovoj godini biti usvojena, ali kad jedna od strana tendeciozno propušta momente zarad kupovine vremena (Beograd) verovatno to otvara prostor i drugoj strani (Priština) da nalazi sebi izgovore da ne mora nešto sad da se desi nego mora kasnije. Ukratko rečeno kod nas na Balkanu stalno ima nekih izbora tako da i fasilitatori iz Evropske unije su često, nazvaću tako, vrlo kruti oko razumevanja pojma hitnosti usvajanja, nego se više bave nekim dužim procesima koji po njihovom mišljenju na kraju jesu neizbežni. U svakom slučaju, ne slažem se u potpunosti, ali mi smo ti koji na kraju moramo da sprovodimo odluke koje budu donesene”, rekao je on.

Ministar Rašić je naveo da će Vlada Kosova uskoro doneti odluku o slobodi kretanja za vozila sa srpskim registarskim tablicama, koja se odnosi na to da neće biti potrebne nalepnice za prelepljivanje državnih simbola.

Ne sumnjam da postoji spremnost za to. Ne vidim razloga za bilo kakvo negiranje takve odluke samo možda nekoliko dana treba sačekati i biće po meni to ok”, uveren je kosovski ministar za zajednice i povratak.

Govoreći o povratku raseljenih u prošloj 2023. godini, Rašić je naveo da nije zadovoljan rezultatima povratka.

Nismo uspeli da ostvarimo one naše ciljeve koje smo imali na početku godine zbog toga što smo jednostavno imali tih poteškoća koje smo nasledili, a najviše u delu onog ugovora operatera koji je bio zadužen za pravljenje kuća i renoviranje, koji je nažalost morao biti prekinut, jer je bio štetan i zbog toga nismo uspeli baš ono zacrtano što smo planirali da ostvarimo. Rezultat je polovičan. Što se tiče broja povratnika mi imamo registrovanih 43 za proteklu godinu, mislim da je od toga 32 Srba, a 11 je ostalih”, kaže on.

Međutim, ministar Rašić navodi da je ipak zadovoljan brojem raseljenih građana koji su zainteresovani da se vrate na Kosovo.

Naglašavam da je tu napravljen jedan veliki skok koji je za nas vrlo značajan, a to je da smo od tada nasleđenih 19 aplikanata koji su tada bili, sada ih ima negde oko 1.130”, naveo je Rašić.

On je naznačio da je “Strategija za zaštitu prava i interesa zajednica i njihovih članova 2023-2027.“ koju je Vlada Kosova usvojila na poslednjoj sednici krajem 2023. veoma značajan dokument koji između ostalog podrazumeva i “prvi urbani povratak raseljenih, koji bi trebao da bude ostvaren u jednom od regiona Kosova, izgradnju kuće prijateljstva i proporcionalnu zastupljenost nealbanaca u javnoj administraciji, odnosno 10 odsto, kako je i predviđeno po kosovskim zakonima.

Izvor :
Glas Amerike