Nema masovne grobnice u blizini rudnika Štavalj

Završena je pretraga lokacije rudnika Štavalj kod Sjenice radi pronalaska osoba koja se vode kao nestale tokom oružanih sukoba na  Kosovu i Metohiji. Posle dve nedelje pretrage, na ovom mestu nisu otkriveni posmrtni ostaci.

Kako su saopštili iz Kancelarije za nestala lica, pretraga se obustavlja, a teren će biti vraćen u prvobitno stanje.

Pretraga je započela je 10. maja, a nadležni državni organi Srbije radili su na osnovu naredbe Tužilaštva za ratne zločine. Sprovođenje aktivnosti na lokaciji rudnik Štavalj je bilo od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih.

„Punih 13 radnih dana su trajali radovi. Preko sedam hiljada kubika raznog materijala je na ovim lokacijama pretraženo. I definitivno možemo reći da posmrtni ostaci nisu pronađeni. Započećemo sa vraćanjem lokacije u provobitno stanje. I okrećemo se novim zadacima. Ono što je bitno za ovu i za ostale lokacije koje smo pretražili u Srbiji, bez obzira na izvor i pouzdanost informacija, sve su proverene. Nijednu nismo ignorisali“, rekao je Veljko Odalović iz Komisije za nestala lica.

U Srbiji su do sada na pet lokacija pronađeni posmrtni ostaci 917 osoba sa Kosova i Metohije, identifikovani i predati porodicama.

Iz srpske Komisije za nestala lica kažu da su do sada rešili i identifikovali preko 1.800 slučajeva nestalih osoba. Od tog broja, oko 1.500 su bila tela kosovskih Albanaca, a ostalo su kosovski Srbi. U ovom trenutku se traga za još oko 1.600 nestalih osoba.

„Ova saradnja je ključna, jer je potrebno obezbediti i dati odgovore porodicama nestalih šta se dogodila sa njihovim najmilijima. Svi smo ovde upravo zbog porodica nestalih. Mnogo vremena je prošlo i moramo požuriti sa davanjem odgovora. Znamo da su mnogi članovi porodica, nažalost i preminuli tokom svih ovih godina, ali naša je dužnost da im obezbedimo odgovore“, rekla je Martina Fava iz Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

Pored državnih organa, sudskih i rudarsko-geoloških veštaka iz Srbije, na lokaciji u blizini rudnika Štavalj bili su prisutni i stručnjaci EULEKS, UNDP i delegacije Radne grupe iz Prištine za nestala lica.

Izvor :
Nova S