Nejasno da li će i gde Srbi sa Kosova glasati na predstojećim izborima u decembru

U toku je predizborna kampanja za parlamentarne izbore u Srbiji, a situacija na Kosovu će, prema mišljenju sagovrnika Kim radija, biti neizbežna tema svih političkih aktera uključenih u ovaj proces. Međutim, nešto više od mesec dana pre glasanja, još uvek je nepoznato da li će i gde Srbi sa Kosova moći da iskoriste svoje biračko pravo.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić raspisali su 1. novembra vanredne parlamentarne i izbore u više gradova i opština, uključujući i glavni grad, Beograd. Izbori će biti održani 17. decembra 2023. zajedno sa pokrajinskim izborima u Vojvodini.

U kratkom obraćanju, predsednik Srbije poželeo je građanima „srećne izbore“. Radio Kim je pokušao da sazna hoće li tema Kosova biti zastupljena u predizbornoj kampanji, te da li će i gde će Srbi sa Kosova glasati.

Neizbežan segment kampanje, problem kvalitet debate

„Kosovo će biti neizbežan segment predizborne kampanje za predstojeće parlamentarne izbore. Pitanje je kvaliteta te debate i prisutnosti Kosova i Metohije. Drugim rečima, plašim se da neće biti previše kvalitetna ta upotreba teme Kosova od strane različitih političkih aktera. Izbori su važan politički događaj koji treba da odredi budućnost“, ocenio je za Kim radio politički analitičar Đorđe Vukadinović.

Politikolog Ognjen Gogić je podsetio da je „Kosovo uvek tema predizbornih kampanja“.

„Međutim, ovog puta će biti još izraženije zato što je taj francusko-nemački predlog nedavno došao i iz EU gde se zapravo očekuje da Srbija de fakto prizna Kosovo. Samim tim će to i biti tema o kojoj će (kandidati na izborima) da se izjašnjavaju“, rekao je on.

Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative smatra da će trećina opcija predizborne kampanje zapravo biti Kosovo.

„Taj blok koji okuplja one koji sebe nazivaju ‘patriotskim ljudima’ ili ‘državotvornom opozicijom’ a koji se jesu okupili na osnovu zajedničkog stava o Kosovu, kod njih će kasnije to biti centralna tema. Za vladajuću partiju pretpostavljam da to neće biti toliko u fokusu, kao ni preterano za neke druge političke opcije. Generalno, u Srbiji postoje određena zasićenja temom Kosova, kao i kad je dijalog u pitanju“, rekla je Andrić Rakić.

„Srbi će verovatno glasati van teritorije Kosova“

Sagovornici Kim radija smatraju da će Srbi sa Kosova svakako imati priliku da glasaju na izborima, iako još uvek ništa nije zvanično.

„Mislim da će Srbi učestvovati na izborima kao što su to uradili 2022. godine. Neće biti omogućeno da se glasa na Kosovu, to je bilo ukinuto kao mogućnost i pravo prošle godine, pa mislim da se to neće obnoviti. Koliko se ja sećam, bio je organizovan prevoz“, kazao je Ognjen Gogić.

Milica Andrić Rakić je sigurna da se glasanje neće odvijati na Kosovu.

„Nema nekih naznaka da se pregovara o glasanju na Kosovu. Ako se to uopšte bude otvorilo kao tema između Beograda i Prištine, ne verujem da će doći do toga da se glasa na Kosovu. Jako je teško da će doći do toga da se prikupljaju neki glasovi na Kosovu, Srbi će verovatno morati da glasaju van teritorije Kosova, ali to nije tema koja je do sada isplivala u javnost“, kazala je Andrić Rakić.

Istog mišljenja je i Đorđe Vukadinović.

„Što se tiče učešća Srba sa Kosova i Metohije stvari još uvek nisu jasne. Tek će biti predmet nekih uredbi političke izborne komisije i nekih odluka političkih i pravnih, u narednom periodu. Mislim da će biti glasanja Srba sa Kosova, ali još uvek nije jasno da li će biti kao u nekim ranijim ciklusima da se organizuje na Kosovu i Metohiji, ili će biti ono što je u poslednje vreme postalo neka vrsta prakse – da se glasa u centralnoj Srbiji“, naveo je Vukadinović.

On je zaključio navodima da je situacija na Kosovu sada mnogo gora nego što je to bilo prethodnih godina, te da je za to „zadužena vlast u Prištini“, ali, kako je kazao, jedan deo odgovornosti „pada i na vlasti u Beogradu“.

Petković se obratio OEBS-u

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obratio se u petak, 3. novembra pisanim zahtevom šefu OEBS na Kosovu Majklu Davenportu i od njega tražio da obezbedi angažovanje te misije u organizovanju i održavanju izbora na Kosovu, dostavljanju izbornog materijala do biračkih mesta, kao i u prikupljanju glasačkih listića i njihovom transportu po okončanju glasanja, a u skladu sa procedurama koje su primenjivane tokom prethodnih izbornih postupaka na Kosovu zaključno sa 2020. godinom.

Petković je to učinio nakon što je Kancelarija za Kosovo i Metohiju od Republičke izborne komisije primila dopis da, u okviru svojih nadležnosti, pruži pomoć u sprovođenju izbora za narodne poslanike Skupštine Republike Srbije.

U dokumentu u koji je Tanjug imao uvid Petković je, pozivajući se na mandat OEBS na Kosovu, podsetio na ulogu i dužnost te misije u obezbeđenju sigurnosti i transparentnosti izbornog postupka.

Podsetimo, za više od tri decenije višestranačja u Srbiji, parlamentarni izbori održani su 14 puta, od čega su čak deset puta bili vanredni. Od dolaska Srpske napredne stranke na vlast pre 11 godina, ovo su peti parlamentarni izbori. Prethodno su organizovani: 2014, 2016, 2020. i 2022, a samo su jedni bili redovni. Istog dana kada i republički, biće održani i lokalni izbori u 65 gradova i opština u Srbiji.

Izvor :
Kim