Nedelja žena: “Voditi inkluzijom: ukrštenje ekonomije i politike”

U organizaciji Nacionalnog demokratskog instituta i USAID-a, u Prištini je danas je u okviru Nedelje žena 2024. počela dvodnevna konferencija koja je 120 žena i muškaraca iz svih zajednica na Kosovu. Ovogodišnja tema konferencije  je “Voditi inkluzijom: ukrštenje ekonomije i politike”, sa fokusom na kritičnan presek između inkluzivnog liderstva, politike i ekonomije i njenog uticaja na oblikovanje otpronih društava.

“Nedelja žena kao i učesnice Nedelje žena su u proteklih 20 godina ostvarili neverovatne stvari, promenili politiku kao i liderstvo na Kosovu. Više od 100 alumnista (svršenih studenata) se nalazi na različitim funkcijama i imali su različite uloge kao poslanici ili saveznici na vladinom nivou. Tako da ova uzbudljiva mreža svih ovih alumnista je jedna snažna pokretačka snaga za Kosovo”, rekla je direktorka Nacionalnog demokratskog instituta na Kosovu Nensi Soderberg.

I ove godine manifestaciju “Nedelja žena 2024” podržao je USAID. Direktorka ove organizacije Keri Monagan – Hogler rekla je da USAID u saradnji sa Vladom Kosova i Međunarodnom zajednicom radi na ekonomskom osnaživanju žena.

“Radimo na tome da uvećamo broj žena koje će biti zaposlene u ovom sektoru. Takođe, znamo da se žene suočavaju sa velikim barijerama kao što su diskriminacija po pitanju politike zapošljavanja. Smatramo da je i ova tema Nedelja žena veoma važna jer ističe da je važno da imamo multidisciplinarni pristup kada pričamo o osnaživanju žena. Još jedan važan aspekt jeste liderstvo a to je da prevaziđemo te ekonomske i političke barijere, a to je važno ako želimo da imamo žene koje su lideri”, rekla je Hogler. 

U okviru konferencije organizovan je i panel na temu „Moć akciie: Kako inkluzivno liderstvo može da se suprotstavi nejednakosti“ na kojem je govorila predsednica Ustavnog suda Kosova Gresa Caka.

“Ako ovo pitanje ostavimo vremenu odnosno redovnom isticanju i postepenom jačanju državnih mehanizama koji garantuju jednaka prava rodnu ravnopravnost ćemo slaviti nakon jednog veka. Ja verujem da je ovo neprihvatljivo za sve nas sve dok prepoznajemo uspehe i dostignuća. Podaci govore o neposrednoj potrebi za delovanjem, o kolektivnoj animiranosti, o uključivom liderstvu i individualnim koristima. U suprotnom mi se suocavamo sa opasnošću da devojke koje ćemo na kraju današnjeg dana naći u svojim kućama, koje su pune snova za budućnost, imaju odlične ocene, videcemo kako se postepeno prilagodjavaju ulogama koje im je društvo nametnulo”, rekla je Caka.

Konferencija u okviru jedanaeste po redu „Nedelje žena 2024 “ trajaće dva dana. I ove godine organizuje je Nacionalni demokratski institut uz podršku misije USAID-a na Kosovu i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju.

Izvor :
Medija centar Čaglavica