Nedelja ponosa: Fokus na mentalno zdravlje LGBTQI+ osoba

Na Kosovu danas počinje Nedelja ponosa. Da podržali sve koji se suočavaju sa visokim nivoom stresa, anksioznosti, depresije i drugim problemima mentalnog zdravlja, sedmo izdanje Nedelje ponosa će se fokusirati na mentalno zdravlje LGBTQI+ osoba. Kroz slogan “Volim te takvog kakav si” ova nedelja ponosa  podseća da su životi LGBTQI+  osoba važni. 

Nedelja ponosa, paralelno sa osnaživanjem LGBTQI+ osoba, ima za cilj da podigne kolektivnu svest i vidljivost različitih seksualnih orijentacija i/ili rodnih identiteta u kosovskom društvu, da se bavi pitanjima trenutnog statusa LGBTQI+ osoba i da se bori protiv diskriminacije i nejednakog tretmana LGBTQI+ osobe na Kosovu, saopštili su ogranizatori Nedelje ponosa na Kosovu.

„Zbog kontinuirane sistematske diskriminacije, neprihvatanja porodice, društva i zemlje, LGBTQI+ osobe se svakodnevno suočavaju sa visokim nivoom anksioznosti, stresa i depresije. Kao rezultat svega toga, emocionalno, psihičko i fizičko blagostanje je u zabrinjavajućem stanju. Zdravlje je izuzetno važno, stalna stručna podrška i bezuslovna ljubav je više nego neophodna za LGBTQI+osobe na Kosovu. Takođe, država i dalje ne pruža adekvatnu institucionalnu podršku LGBTQI+ osobama, delegirajući odgovornost u vezi sa ovim pitanjem i ovim socijalna grupa“, navodi se u saopštenju.

Da  podržali sve koji se suočavaju sa visokim nivoom stresa, anksioznosti, depresije i drugim problemima mentalnog zdravlja, sedmo izdanje Nedelje ponosa će se fokusirati na mentalno zdravlje LGBTQI+ osoba.

Kroz slogan “Volim te takvog kakav si”  pokušali smo da prenesemo poruku podrške svima onima koji se suočavaju sa izazovima stresa, anksioznosti i depresije koji su direktna posledica sistematske homofobije i transfobije u zajednici, društvo, i porodica. Želimo da podsetimo sve da niste sami. Ljubav, prihvatanje i izgradnja sigurnih prostora, pored stručne pomoći, neophodni su, pre zaustavljanja i prevazilaženja izazova mentalnog zdravlja“ ističe se.

Psihološko i emocionalno blagostanje LGBTQI+ osoba treba da bude zajednički prioritet  institucija i političara. Ova nedelja ponosa nas podseća da su životi LGBTQI+  osoba važni, zaključuje se u saopštenju.

Svečanom otvaranju Nedelje ponosa prisustvovaće presednica Kosova Vjosa Osmani, premijer Aljbin Kurti, ambasador Sjedinjenih Američkih Država Džefri Hovenijer, ambasador Švedske Jonas Vesterlund i direktor kancelarije Saveta Evrope Frank Pauer.

Izvor :
RTKlive