Nastavljeno suđenje Trajkoviću. Ključni svedok na većinu pitanja nije znao odgovore

Suđenje Slađanu Trajkoviću, optuženom za navodni ratni zločin počinjen nad civilnim stanovništvom od 1998. do 1999. godine u opštini Vučitrn, nastavljeno je danas ispitivanjem svedoka tužilaštva. Na većinu pitanja svedok je odgovarao „ne znam, ne sećam se“.

Pred Osnovnom sudu u Prištini svedok Mehdi Gaši iz Bukoša nije ponovio iskaze date u istražnom postupku.

Njemu je u periodu za koji se Trajkoviću sudi ubijen otac.

Advokati odbrane su istakli da se njegova današnja izjava razlikuje od ranijih, posebno kada je reč o broju maskiranih i uniformisanih lica.

Kako prenosi RTS, svedok je na više pitanja odbrane odgovarao sa “ne znam”, ili “ne mogu da se setim”.

Istovremeno je kazao i da se ne seća kada je Trajkovića prvi put video. “Ne sećam se, prošlo je puno vremena. Mogao sma imati šest ili sedam godina”, naveo je svedok.

Trajković je i danas kazao da svedok ne govori istinu, te da kritičnog dana nije bio mestu koje svedok pominje.

Advokat Dejan Vasić je nakon završenog ročišta kazao da je “zadovoljan iskazom svedoka, jer nije svedok koji za bilo šta teško optužuje” Slađana Trajkovića.

“Te radnje za koje on kaže da je Slađan navodno učinio, to nije nikakvo krivično delo. Mi se nadamo da ćemo ovim efikasnim tempom i u naredna tri pretresa uspeti da saslušamo veći deo svedoka koje tužilaštvo smatra za važne, kada bi se verovatno i stvorili uslovi za promenu mere koja je Slađanu do sada nametnuta”, kazao je Vasić.

Jelena Krivokapić iz pravnog tima Slađana Trajkovića, kazala je da je na ovom ročištu ispitan jedan od važnijih svedoka. Međutim, ističe da nije puno toga rekao na štetu njenog klijenta.

“Veoma smo zadovoljni, jer jedan od ključnih svedoka ne optužuje direktno Slađana ni za šta”, kazala je advokatica Krivokapić.

Bišvi kosovski policijac Slađan Trajković uhapšen je 15. decembra 2022. godine u Severnoj Mitrovici.

Optužen je za ratni zločin nad civilnim stanovništvom u selu Reznik u opštini Vučitrn, ali i okolnim selima. Sporni događaji bili su u periodu od 1998. do 1999. godine.

Nastavak suđenja Trajkoviću zakazan je za 7. maj.

Izvor :
Kim, RTS