Nastavljeno ispitivanje svedoka u slučaju ubistva Olivera Ivanovića

U nastavku suđenja optuženima za pomaganje u ubistvu Olivera Ivanovića, u Osnovnom sudu u Prištini ispitivani su policijac N.R, otac optuženog M. R. i A.J.

N. R. je kao vođa smene u stanici policije u severnom delu Kosovske Mitrovice rekao da je informaciju da je Oliver Ivanović ubijen dobio tek kada je to konstatovano u bolnici, jer je prethodna informacija, od policajca Žarka Jovanovića bila da je Oliver zatečen kako leži na zemlji i da se smatralo da je doživeo srčani udar, jer nije bilo tragova krvi.

On je pojasnio da se zbog prvobitnog zaključka, da se verovatno radi o srčanom udaru, policajcima na terenu Žarku Jovanoviću i Dragiši Markoviću (optuženima za pomaganje u ubistvu) nije naloženo da obezbede mesto događaja. To je učinjeno tek pošto je u bolnici ustanovljeno da je Ivanović ubijen.

Na mestu ubistva N. R. nije video Radeta Basaru i Nedeljka Spasojevića, takođe optužene za pomaganje u ubistvu Olivera Ivanovića.

Tužiocu je potvrdio da je vozilo registracije KM 014 FZ njegovo, porodično, a čiji su navedeni podaci pisali na cedulji nađenoj kod pokojnog Olivera Ivanovića.

N. R. nije imao komentar kako su policajci Jovanović i Marković uklonili primećene čaure u blizini mesta ubistva.

Jovanović i Marković su optuženi za odavanje službenih tajni, skrivanje dokaza i nedozvoljeno posedovanje oružja.

Drugi svedok na današnjem ročištu A. J. izjavio je da stoji iza ranije datog iskaza, ponovivši da je sa pokojnim Oliverom Ivanovićem dva puta imao kontakt.

Prvi put su bili gosti na jednoj TV debati, a drugi put u bolnici u Mitrovici kada je Ivanoivić, još bio u pritvoru, ali je započeo štrajk glađu.

Na pitanje tužioca da li mu je tokom razgovora Ivanović preneo da mu prete i da ima pritisak, odgovorio je da nije.

A. J. je naveo da zna da je Ivanoviću 2017. godine zapaljen automobil i da je tada automobil zapaljen i kandidatu za predsednika opštine Zvečan Dragiši Miloviću.

O susretu sa suprugom Olivera Ivanovića 

Prema njegovom mišljenju, to nije slučajsnot, već upozorenje, jer se desilo u roku od 48 sati. Preneo je da je imao susret sa Oliverovom suprugom Milenom tokom izjavljivanja saučešča nakon ubistva i da je od nje čuo: „Pazite se, ubiše mi ovi banditi Olivera. Pazite se“. A. J. je pred sudom kazao da smatra da je Milena pod banditima mislila na Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića.

A. J. Milenu nikada više nije sreo, ali se 18. januara 2018 godine, dva dana po ubistvu Olivera Ivanovića, sastao sa Radoičićem, na njegov poziv.

Radoičić mu je rekao da niko ne zna ko je ubio Ivanovića, ali da će se saznati, i da treba da se pazi. Preneo mu je, ispričao je A. J., da nema ništa sa ubistvom Oliver Ivanovića, jer su ga pre toga politički pobedili.

A. J. je naveo da je Radoičić smatrao da mu pominjanjem imena u medijima, „neko pakuje“ odgovornost za ubistvo.

Prepričao je da ga je Radoičić obavestio da na mesto ubistva Olivera Ivanovića treba da dođe Aleksandar Vučić, da upali sveću, i da mu je neko iz Mitrovice prosledio informaciju kako planira da organizuje neke momke da Vučića gađaju jajima.

A. J. mu je rekao da to nije njegov način delovanja i da ne planira teko nešto. Tokom ispitivanja izneo je da je i sam bio pod pritiskom zbog političkog delovanja, ocenivši da je „Srpska lista optužbama prema Ivanoviću na izvestan način i njemu crtala mete“.

Tvrdi da ako vas neko često optužuje da ste strani plaćenik, albanski saradnik, svakako ne doprinosi vašoj bezbednosti i da je kampanja koju je preko medija kreirala Srpska lista, od njih pravila neku vrstu otpadnika.

Branilac optužene Silvane Arsović, advokatica Jovana Filipović, izjavila je da u današnjem iskazu svedoka, nije iznet bilo koji ključni iskaz, iz razloga da niko od svedoka nije ponudio bilo kakav materijalni dokaz za svoje tvrdnje.

„Svi su oni izneli svoje mišljenje i svoje viđenje stvari, da li ono šta su oni zaključili ili ono šta su neposredno čuli. Ali nije bilo ni jednog materijalnog dokaza koji bi doveo do rasvetljavanja zločina, odnosno do dokazivanja krivičnog dela koje se stavlja optuženima na teret“, navela je Filipovićeva.

Ispitivanje svedoka u slučaju ubistva Olivera Ivanovića biće nastavljeno 4. marta.

Izvor :
RTS